Ögonlapp, dessa finns & här kan du köpa ögonlappar (Stor guide 2024)

Denna guide är tänkt att hjälpa er att hitta bäst ögonlapp för ditt behov. Vi har egna erfarenheter och har testat själva men även tagit hjälp av andra experter och användare. När man letar så har det vi kallar ögonlappar även benämningar som eyepatch, ögonplåster, ögonförband, piratögonlapp.

Ögonlapp, vilka finns och var köper man dem?

Några av de märken som finns med i guiden är ortopad, opticlude, medichope och MYI-patch. Vi har ögonlappar i olika material både för barn och vuxna och se som är anpassade för glasögon.

Följande avsnitt finns att läsa, klicka på rubriken om ni vill hoppa direkt till ett visst avsnitt.


Denna sida med tips har vi tänkt fylla på efterhand som vi provar nya ögonlappar. Om ni har egna tips så skicka dem till oss så lägger vi upp dem här.

Enkel ögonlapp (för barn och vuxna)

Dessa ögonlappar är de billigaste vi har hittat. Vi upplever att klistret är lite sämre vilket gör att de kan sitta dåligt eller inte gå att använda igen. Passar dock utmärkt om ögonlappen bara ska sitta några timmar och man kanske inte träffar så mycket folk så det kvittar om ögonlappen är ”häftig”. Finns både i mindre modeller för barn och lite större till vuxna.

Opticlude ögonlapp Apoteket

Opticlude, tillverkare 3M kostar runt 2,50 kr st. Det ingår ett antal små stickers som man kan sätta på lappen. Ögonförbandet används när synförmågan ska tränas vid t ex skelögdhet. 

Förbandet är hudfärgat, tunt, smidigt och hudvänligt och tillverkat i ovävd viskosrayon. Det häftar bra på väl avtorkad hud och ger full ventilation.

Storlek
Junior: 63×47 mm
Vuxen: 80×55 mm

Köp dessa hos >>Doz apotek

Nu finns även ögonförband i märket Opticlude i storpack och med olika mönster och symboler som många barn föredrar. Tidigare var det mest de lite dyrare och ”exklusiva” ögonlapparna som hade detta. Här ser ni några av de som nu finns till ett väldigt bra pris.

ögonförband opticlude
47*63 mm (för mindre barn)
30 st / 95 kronor

57*82 mm 30 st 95 kr

ögonförband proophta junior
ProOphta Junior 59*70 mm 50 st 100 kr

Dessa produkter hittar du till bra pris hos >>Doz apotek

Coverlet lite, är en lite tjockare variant av ögonlapp. Det är ett ögonförband som sitter säkert och bekvämt. Ska tolereras väl, även av känslig hud.  Genomsläpplig för luft och vattenånga. Hudvänlig häfta. Svart ljusskyddsinlägg ogenomträngligt för ljus

Coverlet lite ögonlapp Kronans apotek

Denna produkt verkar ha utgått ur sortimentet just nu, vi återkommer med ersättare.

På Amazon finns ett antal varianter av ögonplåster, exempelvis Artibetter Otrhoptic som ska vara allergivänliga och till ett bra pris. Länk-> ögonplåster ca 83 kr för 20 st, fri frakt.

ögonplåster artibetter orthoptic

Ortopad Vit medium eller junior,

Ett mycket hudvänligt vitfärgat ögonplåster, inklusive medlevererade roliga figurer som kan klistras på plåstret.

Ortopad_Vit_Medium_50_st_ögonlapp
 • Hudvänlig fleece
 • Ljustätt
 • Andningsbar
 • Anatomisk form med nässlitsar
 • Latexfria
  Mått: 73 x 54 mm.
  Passar från 3 till ca. 6 år. Finns i fler färger och storlekar

Ögonlapp med motiv (för barn)

Det vi använder mest är färgglada lappar med roliga figurer på. Det finns en uppsjö av varianter med olika motiv och utföranden.

Rolig ögonlapp MYI apor

Till vänster har vi en rolig och bra lapp som är av märket MYI patches. Dessa finns i mängder av utförande. De sitter väldigt bra och har bra flikar in mot näsan som gör att det blir lite enklare att använda med glasögon.

Dessa köpte du tidigare hos Barnmedbriller.dk, nu har vi bara hittat dem på Amazon i Usa så vi föreslår istället affären nedan som också har ett stort utbud av roliga bra ögonlappar.

Skumklistermærker - prinsesse tema

Bilden till höger och nedan är ögonlappar som är några av vår sons favoriter, dessa tillverkas av MedicHope. Dessa kan man få med en mängd olika tillbehör som exempelvis figurer med prinsess, pirat- eller safaritema dessa kan man klistra på för att göra dem lite roligare. Brukar bli många uppskattande kommentarer. Fler varianter med dinosaurier, rymd och vilda djur teman kommer att lanseras snart.

Ögonlapparna produceras i Italien som tillverkar miljoner ögonlappar varje år. Hälften av alla ögonlappar som säljs i Tyskland kommer från denna fabrik som är en av del ledande tillverkarna av högkvalitets lappar i Europa.

Välj ibland 7 olika färger och 3 olika motiv av katter, hundar eller fiskar och mixa dem som du vill.

Dessa sitter bra, de gör inte jätteont att dra bort och de går att använda mer än en gång.

Dessa kan du köpa hos Medichope som har sålt ögonlappar i Sverige sedan 2010. Tusentals barn har lyckats slutföra sin lyckade behandling med bättre syn tack vare dessa.

Medichope finns många idéer och inspiration om att använda ögonlappar.

Ett annat märke är Ortopad. . Dessa finns med olika figurer och med glitter.

Ett hudvänligt och roligt ögonplåster som är framtagen till barn.
Plåstret med olika tjej och killmotiv.

 • Ortopad_Girl_Regular_50_st_ögonlapparHudvänlig fleece
 • Ljustätt
 • Andningsbar
 • Anatomisk form med nässlitsar
 • Latexfria
  Mått: 82 x 57 mm.
  Passar från ca. 6 år och uppåt.
 • Dessa köper du bäst och billigast hos >> Amazon

Piratögonlapp (för barn och vuxna)

Ortopister och läkare förordar inte att man avänder klassiska ’piratögonlappar’ för behandling av lazyeye eftersom de kanske inte täcker ögat helt.

Ögonlapp i tyg för glasögon
Kompis testar ögonlapp!

Det kan också vara lättare att fuska genom att snegla bredvid eller ta bort den när ingen ser. Vi använder dessa ibland när man bara ska täcka ögat en kortare stund. Även för att avlasta lite och minska på irritation runt öga som lätt uppstår om man använder samma sort hela tiden. Ibland hittar vi dem på apoteken men inte alltid. Annars kan ni kolla på kalasställena nedan. Ibland så får man köpa ett sett med piratutrustning för att få tag på en mjuk enkel svart lapp, men ofta är seten så billiga så det blir billigare än att köpa bara en ögonlapp.

Ibland är det kalasdax och då kan det vara läge att klä ut sig till pirat, här har ni några bra exempel och ställen där man kan köpa piratögonlappar.

Ögonlapp pirat CDon

Ett exempel på en svart ögonlapp i vuxenstorlek till vänster. I paketet ingår en guldfärgad clip on-öronring samt en ögonlapp. Köps hos > CDON.COM (Sök ögonlapp)

Ögonlapp pirat-kit


Partykungen har ett stort utbud av piratgrejor till barn och vuxna. Till höger finns ett set som kan motivera barn att använda ögonlapp, eller se coola ut på maskeradfesten. Piratväska för Barn innehåller tre delar som ger barnet en bra start på leken som pirat. Väskan är blå med motiv av en pirat, och innehållet är en svart kaptensmössa i tjockt filttyg med vit dödskalle framtill, en svart ögonlapp och en revolver i trä. Rekommenderas från 3 år.

Gå till Partykungen (Sök ögonlapp)

Ögonlapp i tyg för glasögon (för barn och vuxna)

Hos det danska företaget >> Barnmedbriller så har vi hittat en ögonlapp i tyg som kan sättas på insidan av barnens glasögon. Detta kan vara bra om man behöver pausa lite med ögonlappen pga irritation eller liknande. Ibland kan det vara svårt för barn att få glasögonen att sitta bra när man har sin ögonlapp.

Ögonlapp i tyg för glasögon

Dessa finns i många varianter och motiv och det är inga problem att få dem levererade till Sverige.

Ögonlapp för att sova (ögonbindel, ögonmask)

Störande ljus när man vill sova kan förstöra skönhetssömnen för vem som helst. En vettig ögonmask kan stänga ute allt ljus och underlätta tuppluren. Det finns även ögonmasker som ger lindring genom värme och kyla. Dessa är framtagna för att lindra torra, trötta eller svullna ögon eller vid huvudvärk.

Ett par bra exempel på ögonbindlar hittar du här.

Apoteket ögonmask

Ögonmask – har en ergonomisk passform som tar bort störande ljus vid vila. Denna har ett elastiskt band som gör att en storlek passar alla.
Denna ögonmask har ett mjukt tyg och är behaglig mot ansiktet. Det är en lätt, smidig och bekväm ögonmask, som stänger ute allt ljus. Den har en ergonomisk passform som gör att den sluter tätt vid näsan och förhindrar ljusinsläpp. Det elastiska nackbandet är justerbart för att ge bästa möjliga passform.

Ögonmaskens storlek: 18×8cm.
Material: yttertyg – satin, foder – polyester, elastiskt band i polyester.

Köps här hos > Meds

Thera°Pearl ögonmask, är en ögonmask som ska ge effektiv lindring genom värme eller kyla. Masken kan användas om och om igen för exempelvis torra, trötta eller svullna ögon eller vid huvudvärk. Du kyler den enkelt i frys eller värmer den i mikrovågsugn. Vid användning formar sig pärlorna i masken efter ditt ansikte för optimal komfort och lindring, även om den är fryst.

Kall kan ögonmasken kännas skön och ge lindring vid

 • Svullna ögonÖgonmask för lindring varm o kall
 • Trötta ögon
 • Huvudvärk / spänningar
 • Efter estetiska behandlingar

Varm kan ögonmasken lindra vid

 • Torra ögon
 • Blefarit och andra ögonlocksbesvär
 • Förkylning
 • Bihålebesvär

Köps hos MEDS

3D Electric Eye Shade Cover, Bekväm sovande ögonlapp Bärbar ögonbindel för resor och kontorsarbete

ögonbindel

Den elektriska 3D-ögonbindeln har en bra sömnhjälpeffekt. Stirra på en svag ljuskälla i 30-60 sekunder, öppna sedan dina ögon och upprepa denna process. Detta har en hypnotisk effekt på dina ögon.

Det elektriska 3D-ögonskyddet är tillverkat av högkvalitativa material, är tåligt, hudvänligt och bekvämt att bära. Lämplig för både män och kvinnor för att ge dig en bättre sömnkänsla.

Motivationsprodukter

Motivationsprodukter som kan hjälpa till att få barn att använda sina glasögon och ögonlappar finns det gott om. Vi har samlat detta under avdelningen motivationsprodukter.

Mer bakgrundsinformation om ögonlappar hittar ni på ögonlapp Wikipedia eller på vår allmänsida om ögonlappar.

Läs mer om ögonlappar och tillbehör:

>> Hur man får barn att använda ögonlapp

>> Sportglasögon för barn och vuxna

>> Glasögon till barn

>> Startsidan

Betygsätt gärna denna sida
[Totalt: 5 Snitt: 4.8]

Nedan företag har vi produkter ifrån på denna avdelning

Uppdaterad 2023-12-25