Glasögon, komplett köpguide 2024

Funderar du på om du behöver glasögon eller är det dags att skaffa nya? Då har du kommit rätt. Här har vi samlat fakta om synfel, synundersökning, typer av glasögonbågar, märken och inköpsställen. Du hittar det även det mesta du behöver veta om att köpa glasögon till herr, dam eller barn på nätet.

Vill du inte läsa allt så kan vi rekommendera MisterSpex som har en mycket bra webbsida och ett stort sortiment av glasögon.

Vill du läsa om något specifikt område så kan du hoppa direkt i texten genom att klicka på rubrikerna nedan.

Synundersökning och olika synfel

Det första du behöver när du ska välja ut glasögon är att få ett recept på vilken typ av glasögon och slipning du behöver. Receptet får man vid en synundersökning hos ortoptist, ögonläkare eller optiker (om man är över 8 år). Receptet kan se ut som rena grekiskan, vill du förstå vad siffrorna betyder så finns det en enkel förklaring här >> förstå ditt recept. När du har receptet så kan du sedan vända dig vart du vill för att köpa dina glasögon. Om du har betalt för din synundersökning så har du alltid rätt att få ut receptet så att du kan handla var du vill.

De vanligast synfelen som går att korrigera med glasögon är:

Brytningsfel – Astigmatism

Vi har skrivit en fördjupande genomgång om just astigmatism. Kort förklarat så innebär detta brytningsfel att hornhinnan eller linsen i ögat har en kupighet som är olika i olika riktningar. Man brukar säga att formen påminner om en rugbyboll. Detta gör att ljuset inte bryts ihop till en skarp punkt på näthinnan och det gör i sin tur att man har svårt att se detaljer. Astigmatiker är nästan alltid även översynta eller närsynta. De glas man använder för att korrigera detta synfel kallas cylinderglas och om det är linser så kallas de toriska linser.

Närsynthet- Myopi – Kortsynthet

När du är närsynt så har du ett öga som är för långt i förhållande till brytkraften. Detta gör att man ser suddigt på längre håll. Det är ovanligt att mindre barn är närsynta men förekomsten ökar i tonåren för att sedan avstanna runt 20-årsåldern. Närsynthet beror för det mest av ärftliga faktorer. Ofta behöver man inga glas när man läser utan bara på längre avstånd. De glas som används för att korrigera för närsynthet kallas minusglas.

Synfel, astigmatism, närsynt, långsynt

Översynthet – Hyperopi – Långsynthet

Nästan alla har någon form av översynthet men de flesta klarar sig utan någon korrigering, iallafall i yngre år. I detta fall så är ögat för kort i förhållande till brytkraften. De flesta är översynta ifrån födseln. Efterhand som ögat växer till sig så korrigeras detta så att man förhoppningsvis hamnar på rätt syn. Om man inte korrigerar för översynthet så behöver ögat hela tiden korrigera för att få en skarpare bild. Detta gör att det ofta uppstår huvudvärk eller trötthet i ögonen. De glas som används för att korrigera översynthet kallas plusglas.

Ålderssynthet – Presbyopi

Detta är ett synfel som uppstår runt fyrtio års ålder då linsen i ögat börjar få en sämre elasticitet. Detta gör att man kan behöva läsglasögon som vi har en hel avdelning om på denna sida.

Glasögonens glas, slipning och tillval

Glas finns i skiftande kvalitet. De billigaste butikerna hävdar givetvis att det inte är någon skillnad och de andra tvärtom. Det som kan skilja är att kvalitetsglas kan göras tunnare och lättare vilket kan göra att de känns bekvämare. Ett kvalitetsglas kan också ge en mer exakt slipning över hela ytan utan några områden med defekter. UV-skydd och hur lätt de är att hålla rena kan också skilja.

Enkelslipade glas

innebär att man har en och samma styrka över hela glaset, detta är den vanligaste typen. Enkelslipade glas kan du behöva som är närsynt, översynt och/eller astigmatisk. De hjälper dig att se klart på vissa avstånd exempelvis när du ska läsa.

Progressiva glas

har olika slipning på olika områden av glasen. Ett område kan göra att man ser bra på långt avstånd medan ett annat gör att man ser bra på kortare avstånd. När de är progressiva så har glasen en flytande övergång i glasen mellan de olika styrkorna. Progressiva glas är väsentligt dyrare än enkelslipade.

Dubbelslipade (bifokala glas)

Dessa har samma funktion som progressiva med skillnaden att de har en skarp linje mellan de olika styrkorna i glasen.

Arbetsglasögon

Dessa har en specialanpassad slipning för olika arbetssituationer, du kan här läsa mer om bra terminalglasögon.

Behandlingar och tillval

Det finns ett antal behandlingar och specialglas som kan vara bra att fundera på om man vill ha. Ibland ingår dessa i priset, ibland får man betala extra för det. På vissa glas måste man ha extra behandling och får betala detta som ett tillägg! Exempel på behandlingar är:

  • Antireflexbehandling, denna behandling gör dina glas lite hårdare och smutsavvisande vilket kan öka glasens livslängd. Men framförallt så minskas störande
    reflektioner i glaset vilket kan vara skönt inte minst vid bilkörning.
  • Repskyddsbehandling, med denna behandling skyddas glasen bättre och får en längre livslängd.
  • Fotokromatiska glas, om man vill slippa byta till solglasögon kan man ha fotokromatiska glas. Dessa glas reagerar på UV-ljuset och blir mörkare ju starkare
    ljuset är och blir sedan ljusa igen när det blir mörkare.
  • UV-skydd, skyddar ögonen ifrån solens farliga UV-strålar.
  • Polariserande glas, tar bort blänk ifrån horisontella ytor som exempelvis snö och vatten.
  • Färgning av glasen, för att göra dem extra snygga, dämpa ljusintaget eller för att förbättra kontrast så kan man välja ett färgat glas. Olika färger ger bättre bild i olika ljus. Läs mer om snygga solglasögon här.
  • Extra tunna och lätta glas

Glasögonbågar, rätt båge till din ansiktsform

Dags att välja glasögonbåge. Det finns tusentalsbågar att välja på ute på marknaden. I och med att du nu med fördel även kan handla på nätet så har utbudet och erbjudande ökat ännu mer än tidigare.

Det finns ett par faktorer som avgör vilka bågar du bör välja:

Ansiktsform

En grundliggande faktor är vilken ansiktsform du har, dels för att det ska se bra ut och även för att glasögonen ska sitta bra. Några basregler är. Storlek på ansiktet=storlek på glasögonen, litet ansikte passar bäst i mindre glasögon. När det gäller formen så gäller det generellt att välja glasögon som är tvärtom i form mot vad din ansiktsfrom är. Ett avlångt ansikte passar i vida fyrkantiga bågar som gör det lite rundare. Har du ett ovalt ansikte så passar du i de flesta typer av bågar. Ett fyrkantigt ansikte gynnas av ovala eller runda glasögon, medan ett runt gärna får ha rektangulärt formade, smala bågar.

Glasögonmode och typer av glasögonbågar

Modet för glasögon skiftar konstant och bågarna är en del av den stil man vill visa upp. Vissa modeller funkar hela tiden och vissa kommer och går.

Glasögonbågar i pilotmodell har funnits sedan början av 1900 talet och egentligen aldrig blivit omoderna. Dessa passar de flesta ansiktsformer och just nu ska det helst vara en tjock båge på pilotglasögonen.

Rundade bågar känns lite retro och passar bra för att mjuka upp raka ansikten. Runda glasögon är just nu trendigare än någonsin

Andra vanliga typer är wayfarer, rektangulära och utan båge.

Glasögon för olika användningsområden

Det finns också ett antal varianter av bågar som är anpassade till sitt användningsområde. Vi beskriver fler av dessa mer i detalj på andra platser på denna webbplats. Inte minst utbudet av specialanpassade sportglasögon med styrka för olika idrotter har ökat kraftigt de senare åren.

Att tänka på är att i de erbjudanden som ofta finns så ingår det ofta en enkel standardbåge. Vill du ha något annat så får du betala mer, och vissa bågar går inte att få till alla typer av slipningar.

Glasögonmärken och köpställen på nätet

Det finns en mängd märken att välja på, både klassiska och de som är gjorda av nya designers. Olika märken kan användas för att uttrycka din personlighet och stil.

Några av de större märkena som man kan handla på nätet är Ray ban, Tom Ford, Gucci, Hugo Boss, Björn Borg, Efva Attling, Peak Performance, Oakley 5TH Avenue, Celine, Polaroid och Polo Ralph Lauren.

För dig som vill ha lite dyrare exlusiva märkesglasögon så kan du hitta mer information och lite exempel i vår artikel om märkesglasögon.

Exempel på onlinebutiker för glasögon

Klicka på respektive annons för att komma till butik och få senaste erbjudanden. Du kan hitta fler exempel hos Webboptik som har försäljning på nätet av många olika typer av glasögon .

Omdöme Besök

MisterSpex

Det är enkelt att handla kontaktlinser och glasögon hos Mister Spex

  • Linser
  • Glasögon
  • Solglasögon
Omdöme Besök

SmartBuyGlasses

SmartBuyGlasses mål är att erbjuda kunder det största utbudet av solglasögon, glasögon, kontaktlinser, optiska produkter och optiska tjänster till bästa möjliga pris.

  • Glasögon
  • Solglasögon
  • Barnglasögon
  • Kontaktlinser
Omdöme Besök

SeochLe

Läsglasögon - ett av marknadens bredaste sortiment!

  • Läsglasögon
  • Läsglasögon med solskydd

Exempel på glasögon som du hittar online

Klicka på respektive annons för att komma till butik och få senaste erbjudanden.

Skillnad i garantier

En annan sak att tänka på när man väljer var man köper glasögon är vilka garantier som gäller. Vissa butiker har väldigt generösa villkor som du kan få mycket nytta av, inte minst om det är barn som ska använda dem.

Exempel på garantier som erbjuds är:

  • Fria reservdelar och reparationer
  • Nya glasögon om de gamla går sönder under det första året (hur det än råkar gå till)
  • Nya bågar och glas inom ett visst antal månader om man inte är nöjd.

Besök gärna fler av våra glasögonguider, här finns för läsglasögon, sportglasögon, bilkörning, terminalglasögon och mycket mer. Gå vidare i menyn.

Uppdaterad 2023-12-25