Snygga läsglasögon dam & herr med rätt styrka – Komplett guide & test 2024

Räcker inte armarna till för att hålla ut tidningen när du ska läsa längre? Dags för läsglasögon kanske? Vill du inte läsa all fakta som vi samlat ihop på denna sida så gå direkt in hos >> Se & Le så hittar du ett brett sortiment av snygga billiga läsglasögon med rätt styrka  för damer och herrar som du säkert blir nöjd med. Dessa har enligt oss den bästa kombinationen av design, kvalitet och pris. Fler alternativ hittar du längre ner på denna sida.

Nedan finns allt du behöver veta och vad du behöver tänka på innan du köper ett par. Vi guidar till vilka modeller som finns och var du kan köpa bra, snygga och trendiga varianter av olika typer. Det går alldeles utmärkt att köpa läsglasögon på nätet.


Vill du inte läsa hela texten så kan du klicka på nedan rubriker för att direkt komma till det du är intresserad av.

  1. Varför behöver man läsglasögon?
  2. Vilken styrka behöver du?
  3. Olika typer av läsglasögon
  4. Olika former och stilar
  5. Här kan du köpa läsglasögon av den typ du önskar

Vem behöver läsglasögon?

Vid 40 års ålder så är det vanligt att man brukar behöva hålla det man läser på ett längre avstånd för att kunna fokusera på en text. Utöver att man kan få lite svårt att fokusera så kan man få ansträngda ögon, huvudvärk och börja se lite suddigt. För att undvika detta så behöver man ta till någon form av synkorrigering.

Orsaken till behovet är presbyopi (ålderssynthet)

Ålderssynthet (presbyopi) drabbar alla vid 40-45 års ålder. I våra ögon bakom iris så sitter den kristallina linsen. Den hjälper till att bryta, eller böja ljuset i våra ögon och ta det vidare till näthinnan. När man blir äldre så blir kristallinsen mindre elastisk vilket gör att det förhindrar dina ögon att fokusera lika bra som de gjorde när du var yngre.

Behandla och korrigera ålderssynthet

Tyvärr så finns det inga ögonövningar att vidta för att förhindra eller fördröja ålderssyntheten. Däremot så kan man korrigera för problemet på ett antal olika sätt.

Läsglasögon, det kan räcka med att du bara tar till ett par glasögon när du behöver läsa och att du klarar dig bra i övrigt. Du kan även ha progressiva eller bifokala glasögon som har olika områden i linserna som hjälper dig på kort respektive långt avstånd.

Kontaktlinser, multifokala linser kan hjälpa dig att läsa både på nära håll och på avstånd. Dessa är utformade med en gradvis övergång från en styrka för läsning på nära håll och en annan styrka på längre håll. De påminner om progressiva glasögon.

Kirurgiska ingrepp, det finns också kirurgiska alternativ att överväga för att korrigera tillståndet. Man kan byta ut ögats egna lins eller skapa så kallad monovision där man med en ögonlaseroperation korrigerar ögonens samspel.

Vilken styrka ska jag ha på mina läsglasögon ( +0,5 +1,0 +3 -1 osv)

Allmänna riktlinjer för vilken styrka (hur de ska vara slipade) du ska ha på dina glasögon ser du i tabellen nedan och baseras på att du inte har några andra synfel. Styrka på glasen mäts i dioptrier, dessa kan var plus eller minus, ju starkare förstoring glasen har desto högre värde.

40 till 45 år        +1,0 dioptrier

45 till 50 år        +1,5

50 till 55 år        +2,0

55 till 60 år        +2,5

60+                      +3,0 – +4,0

Ska du vara helt säker på att få rätt styrka och vara säker på att det är åldersynthet som du har så behöver du gå till en optiker för att göra en synundersökning. Detta minskar risken för att du överanstränger dina ögon genom att använda fel styrkor. Många har inte samma synfel på båda ögonen och vissa har astigmatism vilket bara kan korrigeras med slipade glasögon efter recept. Om du betalar för syntestet så har du alltid rätt att ta med dig resultatet hem så att du sedan kan köpa dina glasögon var du vill, i butik eller direkt på nätet.

Minusglasögon är för dig som är närsynt och har svårt att se tydligt på längre håll. Minusglasögon finns ofta i stryka -0,5, -1 och minus 1,5. Dessa är lämpliga vid mindre näsynthet som om du tex har svårt för att känna igen folk på andra sidan gatan.

Olika typer av läsglasögon

Liksom vanliga glasögon så finns läsglasögon i olika stilar och typer med olika material och färger. De är ofta gjorda i plast men finns även i trä, metall och läder. Innan du väljer ett par så kan det vara bra att tänka efter hur de ska användas. Ofta behöver man flera par som man kan använda vid olika tillfällen.

Hela läsglasögon,

Hela glasögon passar folk som spenderar mycket av deras tid med att koncentrera sig på text nära sig. Om du försöker titta upp och över rummet genom läsglasögonen så blir allt suddigt.

Halva läsglasögon,

Med halva läsglasögon så kan du titta ner när du ska läsa på nära håll och upp över kanten när du behöver se på längre avstånd.

Bifokala och progressiva läsglasögon,

Dessa har funktion för att läsa på kort och långt avstånd i samma linser. Bifokala linser har en linje där det är en styrka på nedre delen under linjen. Progressiva har samma funktion men en mjukare övergång på styrkan.

Läsglasögon med solskydd,

För att skydda ögonen mot solen så är det också lämpligt att ha ett par solglasögon med styrka och UV-skydd som komplement till sina normala.

solglasögon som läsglasögon

Kan köpas hos Se & Le

Vikbara läsglasögon,

För att kunna stoppa ner dem i fickan så finns det nu glasögon som är vikbara, böjbara, ihoprullningsbara samt utan skalm. Det finns även de som kan förvaras i en tub.

vikbara läsglasögon ifrån seole

Kan köpas hos  Se & Le

Magnetiska läsglasögon,


Dessa är perfekta när du arbetar och behöver ta av och på glasögonen då och då. Man har dem hängande runt halsen och knäpper på dem med en magnet mitt i som är stark och hållbar. Gå via denna länk så får du alltid senaste erbjudanden sök på magnetiska läsglasögon >> CDON.COM

Läsglasögon med belysning,

I samband med att behovet av glasögon uppstår så blir även mörkerseendet sämre. Det har därför tagits fram glasögon med inbyggd läslampa.

Läsglasögon med lampa cdon

Dessa kan köpas hos CDON.COM, gå in via denna länk och sök läsglasögon med lampa.

Platta läsglasögon,

Hos Apoteket har vi hittat läsglasögon som är helt platta samt skyddas av ett platt fodral som både kan sättas fast på olika material som baksidan på en telefon eller placeras fritt i fickor och väskor. Thinoptics är en ny typ av läsglasögon utan skalmar som du alltid kan ha med dig, utan att de tar plats, går sönder eller blir tunga att släpa runt på.

Läsglasögon platta ifrån apoteket

Här på baksidan av en mobil. Gå in på >> Apoteket och sök på läsglasögon

Olika form och stilar på läsglasögon

Vilken form och stil du ska ha på dina glasögon beror givetvis på när du tänker använda dem. Ska du ha dem på ett affärsmöte så vill du kanske satsa på klassiska ovala eller rektangulära i guld, silver, grått eller svart. På fritiden vill man kanske prova lite moderna bågar som är grova, färgglada eller i andra material. Retro och vintage stilen är också modernt just nu.

Formen på ditt ansikte påverkar vilken typ av båge som är lämplig för dig. Ett mindre ansikte med fina linjer kan försvinna om man har stora grova bågar liksom ett större ansikte kan se dumt ut i tunna bågar. Ögonen ska man försöka få centrerade till mitten av linserna för att det ska se bra ut och för att slipningen ska stämma.

Några stilexempel samt var du kan köpa dessa kommer här:

Läsglasögon med pilotbågar,

den klassiska pilotmodellen kan du exempelvis hitta hos  Se & Le

läsglasögon med pilotbågar

Runda läsglasögon

Hos SmartBuyGlassesfinns kvalitetsglasögon som du kan få som läsglasögon, här är en rundbåge ifrån Designo Italy

Läsglasögon runda titanoptik

Roliga läsglasögon

Vi har inte hittat så många varianter ännu men det kommer…

Läsglasögon roliga Salt o Pepper

Dessa färgglada läsglasögon kommer ifrån Se & Le

Läsglasögon roliga Partykungen 

Dessa glasögon ifrån partykungen har ingen styrka men gör så att du kan ligga på rygg i sängen och se texten när du har boken på magen >> Partykungen

Läsglasögon med märkesbågar,

som Ray-ban och Oakley hittar du hos hos våra butiker längst ner på denna sida. Flera är bra optikerkedjor som misterspex som har affärer på nätet som hjälper dig med värden på recept och dyligt. De kan även läsa ut dina värden ifrån dina befintliga glasögon om du skickar in dem. Du kan även få de flesta modeller med färgat glas så att du även skyddar dina ögon mot solens strålar.

Läsglasögon utan styrka,


Det kan ju vara så att du ser cool, snygg eller sofistikerad ut i ett par glasögon. Därför finns det ett antal varianter av glasögon som säljs utan någon styrka. Önskar du märkesbågar så rekommenderar vi MisterSpex leta upp modellen du önskar och ange 0 i värdena i steg 2 så får du glasögon utan styrka, är det några funderingar så svarar deras kundtjänst snabbt och smidigt.

Vill du ha billigare varianter av läsglasögon utan styrka så hittar du en avdelning med sådana hos SmartBuyGlasses

Terminalglasögon (datorglasögon, bildskärmsglasögon) är inte samma sak som läsglasögon

Om du har provat att använda dina läsglasögon framför datorn så har du säkert märkt att det inte fungerar särskilt bra. I alla fall om du har rätt styrka i dina glas. Anledningen är att du läser på ett längre avstånd när du sitter framför datorn än vad du gör när att läser en tidning eller en bok. Terminalglasögonen ska vara anpassade för att efter den styrka du exakt behöver för ett speciellt arbetsavstånd. De har också det förstorande området högre upp så att du inte ska behöva böja på nacken för mycket. Du kan använda progressiva glasögon som har en styrka i överdelen och en annan i nederdelen.

Här kan du köpa snygga läsglasögon

De enklaste plastglasögonen kan du köpa på Apoteket, Rusta eller Biltema. Ofta hjälper dessa bara tillfälligt och har kvalitet i paritet med priset. Om du inte vet vilken styrka du ska ha samt om du behöver olika styrka på dina olika ögon så bör du vända dig till en optiker i butik eller online.

Vill du hitta kvalitetsglasögon som är snygga, moderna och av vissa märken för herr eller dam så har vi letat upp rätt köpställen åt dig. Läsglasögon är oftast relativt billigt prissatta så man kan kosta på sig flera par som kan passa vid olika tillfällen.

Bästa köpställen för läsglasögon till herrar, dam och barn

I dessa online affärer hittar du många olika läsglasögon att välja på. De har lite olika inriktning som vi beskriver nedan.

SeochLe

Snygga läsglasögon som är betydligt bättre än bensinmacken men billigare än märkesglasögonen hos optikern. Har många sorter att välja på och rabattsystem som gör att varje par blir billigare ju fler du köper.

Prisnivå ca 100 kr – 400  kr

CDON

Cdon har många olika typer av läsglasögon. Vikbara, ihoprullningsbara, med belysning, enkla standard, magnetiska, läsglasögon som solglasögon och läsglasögon för att sporta med mm.

Prisnivå ca 50 kr – 1200 kr

MisterSpex

Bra hemsida på nätet med all information om hur man går tillväga. Stort utbud ifrån enkla till exklusiva glas.

Prisnivå ca 350 kr till 6000 kr

SmartBuyGlasses

SmartBuyGlasses mål är att erbjuda kunder det största utbudet av solglasögon, glasögon, kontaktlinser, optiska produkter och optiska tjänster till bästa möjliga pris.

  • Glasögon
  • Solglasögon
  • Barnglasögon
  • Kontaktlinser

Läs gärna mer om andra olika typer av glasögon på vår site, vi har avdelningar för bla sportglasögon, terminalglasögon, solglasögon och ögonlappar. Här testar vi att ändra lite på sidan.

Till >>startmenyn

Betygsätt gärna denna sida
[Totalt: 6 Snitt: 4.7]

Uppdaterad 2023-12-25