Så skyddar du dina ögon från vardagens alla skärmar

Terminalglasögon Oakley herrbåge ExtraOptical

Det är svårt att tänka sig ett liv utan mobiler, datorer, appar och funktioner som hjälper oss i vardagen. Listan över skärmar som vi och våra barn, inte minst gamingskärmar, använder kan göras lång. Det är därför nödvändigt att fundera på olika sätt att skydda våra ögon från dessa dagliga påfrestningar. Nedan följer några enkla tips på hur du kan skydda dig och dina nära och kära från skärmstrålning.

skydda ögon med glasögon

Tips för att undvika ’datorögon’

Faktum är att många av oss som spenderar mycket tid framför skärmen, till exempel på jobbet eller i skolan, lider av så kallade datorögon, eller CVS – computer vision syndrome. Detta är helt ofarligt, om än tröttsamt då det kan framkalla huvudvärk, trötta och irriterade ögon, värk i nacke och rygg samt rinnande ögon. En av de främsta anledningarna till detta är något så enkelt som att frekvensen vi blinkar med framför en skärm sänks från cirka 25–40 gånger per minut till endast 10-20 gånger per minut. Som tur är finns det små enkla, förebyggande lösningar som kan hjälpa oss under dagen.

  • A och O är att ta små pauser. Detta kan vara lättare sagt än gjort om man har en stressig dag, men det räcker gott och väl med att ta en paus var tjugonde minut och fixera blicken på ett föremål cirka fem meter längre bort i rummet under ungefär tjugo sekunder. Ett enkelt sätt för både vuxna och barn att komma ihåg detta är genom minnesregeln ’20-5-20′.
  • En annan enkel åtgärd är att justera skärmljuset till en mildare ton. Det finns även diverse inställningar på nyare mobiler som gör att ljuset blir snällare mot ögat. Det finns även avbländande skärmskydd för datorer som man snabbt och lätt kan klicka hem från nätet.
  • Återfuktande ögondroppar och att påminna sig själv att blinka oftare är ett annat enkelt tips som kan göra stor skillnad. Avståndet fram till skärmen bör inte heller understiga en halv meter. Det är även viktigt att ha rätt belysning i rummet då till exempel starkt solljus kan vara irriterande och bländande.

Terminalglasögon kan underlätta

Det kan även vara så att du kan vara i behov av terminalglasögon.  Många av symptomen som pekar på detta är identiska med CVS. För att hitta rätt sorts terminalglasögon bör man göra en synundersökning för att se vilken styrka man behöver innan glasen slipas för att dels vara anpassade till skärmen, dels så att man kan se det man har framför sig eller längre bort i rummet med när- respektive rumsprogressivt glas. Jämfört med vanliga läsglasögon anpassar sig alltså terminalglasögonen när man höjer och sänker blicken och fokuserar på andra saker än endast det man har framför sig.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att skärmar av olika slag är här för att stanna, vilket gör det viktigt att underlätta för, och ta hand om våra ögon så gott vi kan. Att ta små pauser då och då, justera skärmens ljusstyrka eller prova ut ett par terminalglasögon kan förhoppningsvis hjälpa dig att behålla skärpan framför skärmen.

Uppdaterad 2022-12-25