Kontaktlinser, färgade linser, toriska, progressiva mm

Kontaktlinser ger en frihet som kan vara svår att uppnå med glasögon, du ser hela synfältet, de immar inte och sitter bättre på plats när man exempelvis idrottar. De ger dig även en möjlighet att ändra ditt utseende genom att exempelvis välja färgade linser med styrka.

Om det är förändring av utseende som du mest är ute efter så finns det en mängd produkter för ögonen som kan göra dina fransar, ögonbryn eller andra sminkprodukter som kan komplettera dina linser. Det mesta du behöver veta om de bästa produkterna för smink runt ögonen hittar du hos experterna på sidan Beautiq.

Nedan går vi igenom vad de olika termerna som toriska, progressiva och multifokala betyder. Sedan går vi igenom de olika typerna man kan använda under olika tidshorisonter. Slutligen har vi samlat information om färgade, crazy linser samt ett antal bra köpställen. Orkar du inte läsa allt och vill handla direkt så rekommenderar vi följande ställen som vi undersökt och gjort recensioner för.

Om du redan har bra syn så kolla in sortimentet av färgade linser utan styrka, en annan färg på ögonen kan liva upp och förändra utseendet dramatiskt om man så önskar. Det finns en uppsjö av ställen att köpa linser på både i butik och på nätet längst ner på denna sida så har ni ett urval av seriösa säljare.

Vill du börja med kontaktlinser så behöver du kontakta en optiker för att göra en synundersökning. Om du betalar för denna så har du rätt att få med dig ditt recept så att du sedan kan köpa linser var du vill, exempelvis på nätet. En del av företagen på nätet har samarbeten med optiker som du kan boka tid hos ifrån deras sida, se exempel längst ner

Det finns egentligen ingen åldersgräns för när man kan börja använda kontaktlinser. Men är man barn under 8 år så är det läkaren som styr.

Linser beroende på synfel

Sfäriska linser

Om du är bara närsynt eller översynt så behöver du sfäriska kontaktlinser, dessa har samma optiska effekt i alla riktningar.

Toriska linser

Toriska linser är namnet på kontaktlinser för astigmatiker. Toriska linser har två styrkor som är böjda i olika vinklar. De har också en funktion som håller linsen på plats när du titta åt olika håll eller blinkar de kan inte heller rotera på ögat. De första toriska linserna som kom ut på marknaden var varken lika säkra eller bekväma som vanliga. Nu är dessa både bekväma och lättanvända. Med dagens teknik kan man tillverka tunna, hållbara och bekväma linser för astigmatism.

Progressiva linser

Eller multifokala, har olika zoner som tar hand om olika synfel, detta gör att man kan kombinera olika styrkor i samma lins.

Linssorter beroende på  tid, endagslinser, månadslinser och dygnet runt linser

Endagslinser

Endagslinserna används under dag och kastas sedan. Du slipper rengöring och riskerar inte att få något smuts i ögonen som blivit kvar på linsen. Dessa kan vara extra bra vid resor och sportande då de kan blir smutsiga och svettiga och därmed försämras.

Månadslinser

Månadslinser eller veckolinser kan användas i 2-4 veckor innan det är dags att kasta dem. Är det vanliga hydrogel linser så tar du ut dem på kvällarna för rengöring och förvaring. Det finns även varianter (se nedan) som kan sitta i upp till en vecka utan rengöring. Fördelen med månadslinser är framförallt priset och att de har god kvalitet.

Dygnet runt linser

Dessa passar oavbruten användning dygnet runt. Detta kan fungera tack vare ett speciellt silikon-hydrogel material som har en hög genomsläpplighet av syre så att ögonen kan ”andas”. Dessa linser ökar i popularitet. Beroende på märke så kan man ha dem mellan 7-30 nätter utan rengöring.

Färgade linser, Motiv linser och Crazy linser

Det finns numera gott om alternativ med färgade kontaktlinser med samma funktioner som vanliga. Dessa kan fås med eller utan styrka och med olika tider för hur länge du kan använda dem. Här har du några exempel:

Köpa linser och tillbehör som linsvätska etc.

Nedan presenteras bra ställen att köpa linser på. De har även ett stort utbud av ögondroppar, linsvätska och andra tillbehör som man kan behöva till sina kontaktlinser. Idag är det flera som har väldigt snabba leveranser vilket ni kan läsa mer om i recensionen av respektive företag.

Läs gärna mer om våra andra glasögonguider som finns här på Lazyeye.se

Uppdaterad 2022-12-25