Terminalglasögon (datorglasögon), information & köptips, komplett guide 2024

Terminalglasögon, bildskärmsglasögon, datorglasögon, företagsglasögon och arbetsglasögon. Detta är olika benämningar på samma sak. Tyvärr har olika intressenter inte enats om ett namn så det kallas olika hos skatteverk, arbetsgivare, optiker och i olika regelverk. Nedan förklarar vi vad terminalglasögon är för något, vilka regler som gäller, kostnader samt vad man bör tänka på när du ska köpa nya. Har du redan koll på allt så rekommenderar vi att du går hos Extra Optical och beställer ett par i deras stora sortiment av snygga terminalglasögon.

Terminalglasögon utan styrka

Det finns även många som vill ha ett par datorglasögon utan att de har synfel, bara för det är snyggt och kan uttrycka en viss stil. Gå vi denna länk så hittar du vår avdelning för dig som vill ha terminalglasögon utan styrka.

Vem behöver terminalglasögon?

Trötthet, huvudvärk, ansträngda ögon, värk i nacken? Detta är några symptom som kan uppstå på grund av att du sitter vid en bildskärm och anstränger dina ögon. Detta även om du redan har vanliga glasögon. Det kan då vara läge att kolla upp om du har nytta av terminalglasögon som kan lindra dina besvär.

Vad är terminalglasögon för något?

Terminalglasögon kallas även bildskärmsglasögon eller datorglasögon på grund av att de är särskilt anpassade för folk som sitter framför datorn. Skillnaden mot andra glasögon är att de är optimerade för ett läsavstånd på mellan 50-100 centimeter. Eftersom man ofta sitter många timmar och fokuserar på samma avstånd så har man stor nytta av denna optimering. Läsglasögon är inte samma sak som terminalglasögon då de är optimerade för ett läsavstånd som är kortare.

Det finns i huvudsak tre olika typer:

Enkelslipade, dessa fungerar bäst när du har ett läsavstånd mellan, 50-70 cm. Dessa används endast när du arbetar vid din dator, när du flyttar dig därifrån så får du ta av dig dem.

Närprogressiva, dessa har har en större bredd på sitt skärpdjup som går upp till 100 cm. Detta är fördelaktigt när du tittar mer på lite olika avstånd när du arbetar.

Rumsprogressiva, dessa är mer flexibla och ger bra skärpa ifrån 40 cm upp till 4 meter. Dessa är tänkta att användas av de som både behöver läsa på skärmen och ha bra seende ut i rummet.

Inga av glasögonen är lämpliga vid bilkörning.

Vilka regler gäller terminalglasögon?

De som sitter vid en bildskärm mer än en timme per dag har rätt att få terminalglasögon. Du kan begära en synundersökning som din arbetsgivare står för. Om undersökningen visar att du behöver terminalglasögon anpassade för bildskärmsarbete så har du rätt att få dessa betalade av din arbetsgivare. Detta kan man läsa mer om i arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS1998:5).

Glasögonen är ett arbetsredskap och ska inte innebära några kostnader för dig men vill du ha ett par dyrare bågar så får de eventuellt skjuta till lite pengar själv. Vilken kostnadsgräns som gäller för bågarna är olika mellan arbetsgivare. För själva glasen finns det ingen fastlagd kostnadsgräns utan det ska vara de glas som behövs.

Det är inte fastlagt hur ofta du har rätt att få en undersökning och nya glasögon mer än att det ska vara regelbundet. Som riktlinje brukar man tala om 2-5 års intervaller och då i det lägre intervallet efterhand som man blir äldre.

För arbetsgivaren är terminalglasögonen en skattefri förmån och därmed avdragsgilla. De bokförs lämpligen på konto 7621 ”Sjuk- och hälsovård, avdragsgill”

Köp av terminalglasögon (bildskärmsglasögon, datorglasögon)

Det finns många ställen där du kan köpa bra terminalglas. Här är några som vi kan rekommendera. Kom ihåg att om du har betalat för en synundersökning så har du rätt att få receptet med dig så att du kan handla var du vill.

Här kommer vi att komplettera med flera bra alternativ för inköp, just nu kan vi rekommendera:

TitanOptik har ett stort utbud av bågar i olika prisklasser och märken. De har en gedigen kompetens och svarar snabbt på eventuella frågor du har via deras kundtjänst. De har bland annat bågar ifrån Skaga, Boss, Ray-Ban, Angelo Lunette, Calvin Klein, Prada och Oakley i både herr, dam och barnmodeller. Gå via annonserna nedan så får du alltid senaste erbjudanden.

Exempel på bågar ifrån TitanOptik


MisterSpex är en annan online butik där du kan få tag på nya snygga terminalglasögon. De har ett mycket stort utbud med många olika märken i olika prisklasser. Allt ifrån några hundra kronor upp till 6 000 kr. Exempel på märken de lagerför är: Ray-Ban, Oakley, Polo Ralph Lauren, Tom Ford, Björn Borg, Céline, Dior och Esprit.

Exempel på bågar ifrån MisterSpex

Det krävs ingen speciell modell för att göra terminalglas utan det kan du göra till nästan alla bågar på deras hemsida. Att det blir terminalglasögon avgörs av de värden du lägger på din beställning baserat på ditt recept.


Extraoptical har även de ett stort utbud av bågar i olika prisklasser och märken. De har specialiserat sig på onlineförsäljning av glasögon och har en enkel och bra hemsida med prisvärda glasögon. De har bland annat bågar ifrån sitt eget märke eXo samt Boss, Ray-Ban, Guess, Calvin Klein, Gant och Oakley i både herr, dam och barnmodeller. Gå via annonserna nedan så ser du fler exempel och erhåller alltid senaste erbjudanden.

Exempel på bågar ifrån ExtraOptical

I steg 2 när du valt bågar så anger du att det är terminalglasögon du vill ha.


Är du intresserad av andra typer av glasögon så har vi avdelningar med guider för exempelvis solglasögon, sportglasögon och läsglasögon. Här hittar du exempel på lämpliga glasögon i olika märken för dam, herr och barn både med och utan styrka.

Uppdaterad 2023-05-23