Astigmatism, fakta om symptom, diagnos och behandling

Astigmatism är ett synfel som kan göra att du ser lite suddigt. I denna guide försöker vi förklara på ett enkelt sätt vad astimatism är, beskriva symptomen samt hur man kan behandla och förbättra sin astigmatism. Vi har egen erfarenhet som vi kompletterar med fakta ifrån experter som vi hänvisar till i texten.

Vad innebär astigmatism?

Det finns i huvudsak tre sorters synfel som gör att man inte ser tydligt. Långsynthet, närsynthet och astigmatism. När ett öga är långsynt så beror det på att ögongloben är för kort och när det är närsynt så är ögongloben för lång. Detta gör att bilden som ska skickas till hjärnan inte blir skarp eftersom fokus hamnar på fel ställe i ögat. Genom att flytta fokus med tex glasögon eller linser så kan man flytta fokus så att det blir skarpt på rätt ställe. Det fungerar ungefär som att ställa in fokus på en projektor eller kamera. Ögats brytning ändras med åren eftersom ögongloben ändrar storlek. Barn är ofta närsynta upp till 10 år då ögat är färdigutvecklat.Astigmatism

Vid astigmatism så är hornhinnan formad som en rugbyboll, mer böjd i en riktning än i den andra, istället för att vara rund som en fotboll.

Detta gör att ögat bryter horisontella och vertikala linjer på olika sätt vilket gör att synen blir suddig eller förvrängd. När man gör test för detta så visar man bilder med streck som är horisontella och vertikala, vid astigmatism så ser man vissa av strecken skarpare trots att de är likadana. Om du har astigmatism så ser du suddigt eller förvrängt på alla avstånd.

Astigmatism är ärftligt och är ett medfött fel som sällan blir sämre med åren. Däremot kan symptomen förvärras genom att närsynthet eller långsynthet uppstår. Astigmatism kan också uppkomma efter skador eller operationer.

Ungefär var tredje person har någon form av astigmatism, ofta är den så lindrig så att korrigering inte behövs.

Astigmatism hos barn

Det är mycket viktigt att upptäcka brytningsfel hos små barn. Utvecklingen av synen på ett astigmatiska ögat kan försämras och kan ge bestående synnedsättning, så kallad synsvaghet eller amblyopi. Om föräldrar eller om äldre syskon har astigmatism behöver även yngre syskon undersökas hos ögonläkare. Läs mer om > lazyeye

Diagnos, symptom och test vid astigmatism

En lätt form av astigmatism behöver inte märkas och många vet inte ens om att de är det. Om man har astigmatism så har man svårt att fokusera både på kort och långt håll. Symptomen kan variera, exempelvis så kan en rund boll upplevas som oval, vissa bokstäver kan vara svåra att urskilja eller bilden kan upplevas som allmänt suddig. Om man behöver kisa för att läsa på långt håll så kan det också vara ett tecken. Ögonen känns ofta ansträngda och huvudvärk är vanligt. Synfelet ger ofta huvudvärk vid starkt solljus eller när ögat ansträngs länge, som till exempel framför datorn eller vid läsning.

Symptom hos barn

Barn kan ha svårt att fokusera på ord när de ska läsa. Andra sätt att upptäcka problemen på är att barnen skelar ofta eller hela tiden, inte klarar BVC:s 4 årskontroll eller att det finns många personer i släkten som har starka glasögon. Det är viktigt att barn så snart som möjligt skickas till en ortoptist för vidare utredning om man misstänker synfel, risken är annars att ögat blir synsvagt.

Test och diagnos

För att säkerställa att du är astigmatisk så behöver man göra en undersökning hos en optiker eller ortoptist. Om denna inte kan hjälpa dig så skriver de en remiss till en vårdcentral eller ögonläkare. Barn som man misstänker är astigmatiska skickas direkt till ögonklink för att så snabbt som möjligt kunna sätta in rätt behandling.

Man använder sig av olika tester vid diagnostisering. Bla finns tavlor med bollar och hus som små barn kan testas på. Svartvita kort med bilder som ser ut att ”hoppa ut” från bakgrunden.

Gör astigmatism testet hemma

Ett enkelt test man kan göra hemma är:

  1. Sätt på dig linser eller glasögon om du har detta.
  2. Sitt cirka 35 cm från din skärm.
  3. Håll för ett öga och fokusera på bilden.
  4. Se efter hur linjer ser ut. (är de vågiga eller suddiga)

Astigmatism test

Om ögat är normalt så är linjerna skarpa och lika mörka. Om några är skarpa och mörka medan andra är suddiga och ljusa så kan du ha astigmatism och du bör kontakta optiker för vidare undersökning.

Behandling av astigmatism

Hur  man behandlar astigmatism beror på ett antal olika faktorer såsom ålder, hur kraftigt synfelet är och vilka aktiviteter man håller på med. Om inte synfelet är för kraftigt så behandlas det med glasögon eller kontaktlinser.

Hos Misterspex hittar du glasögon online för korrigering av astigmatism >> MisterSpex

Hos Lentiamo så hittar du toriska linser för korrigering av astigmatism >> Lentiamo

Förr så var det vissa problem med att använda vanliga linser. Så är det dock inte längre,  tvärtom kan astigmatism, om den inte är alltför omfattande, enkelt korrigeras med glasögon (cylinderglas) eller toriska linser. Linserna korrigerar astigmatismen och medför att brytningen hamnar på ett och samma ställe. Linserna kan också samtidigt rätta till tillstånd där astigmatism finns kombinerat med andra synfel som närsynthet och långsynthet.

Operation vid astigmatism

Ett alternativ till glasögon eller kontaktlinser är ett kirurgiskt ingrepp som kan minska eller ta bort dit behov av glasögon eller kontaktlinser. Du som är 20 år eller äldre kan genomgå en ögonlaserbehandling förutsatt att ditt synfel varit stabilt de senaste 1-2 åren.

Vid lätta till måttliga synfel kan man ändra formen på hornhinnan med hjälp av laser. Vid grava synfel kan man även operera själva linsen genom att byta ut den eller lägga till en extra tunn lins.

Källor till denna text är St:Eriks ögonklinik och vårdguiden 1177.
Läs gärna mer i våra olika guider om olika synproblem och produkter, du hittar allt i menyerna eller hoppa direkt till:

>>Glasögonguiden

>>Solglasögon

>>Terminalglasögon

>>Hemsida lazyeye.se

Uppdaterad 2022-12-25