Bästa sportglasögon till barn och vuxna (med & utan styrka) 2024

Välkomna till vår sportglasögonguide. Syftet med denna är att ge dig komplett information om allt du behöver veta när du ska köpa sportglasögon med eller utan styrka till herr, dam eller barn.

Att se dåligt ska inte vara en orsak till att man väljer att sluta sporta.
Det kan dock vara svårt i vissa sporter att använda sina glasögon då det är risk att de slås sönder eller att man skadar sig på dem. Om det är möjligt så kan kontaktlinser vara lösningen, men detta passar inte alla och är inte lämpligt för barn.

Nedan kan ni läsa om vad som är bra att tänka på när man ska välja olika typer av glasögon. Vi har letat fram information om en mängd olika idrottsglasögon både de med och de utan styrka (slipning). Det finns även olika tips för att hitta rätt sort och märke till herr, dam och barn. Några av de typer vi går igenom är löparglasögon, cykelglasögon, simglasögon, crossglasögon, skytteglasögon samt glasögon för orientering, fotboll och multisport.

Vill du gå till ett visst avsnitt direkt så kan du klicka direkt på någon av dessa rubriker:


 


Vad är då viktigt att tänka på när man väljer sportglasögon?

Först och främst så är formen viktig. Modellerna ska i de flesta fall vara så aerodynamiska som möjligt för att minimera motstånd och luftstörningar. I många sporter vill man ha så kallad wraparound-design där båge och glas omsluter ansiktet och hindrar ljus och vind ifrån att komma in ifrån sidorna. I många sporter så ska de också skydda mot smuts och hindra insekter ifrån att bli störande.

Sedan behöver de sitta stadigt när man rör sig och när man svettas. För att detta ska fungera så behövs rätt balans mellan skalmars och näspartiets utformning samt specialgummi. Gummit har ofta olika typer av räfflor och en klibbighet som ökar när det blir fuktigt. Olika tillverkare har lite olika varianter på hur de har löst detta, för att hitta det som funkar för en själv så behöver man testa i verkligheten.

Glasen i sig är de som avgör hur mycket ljus som ögonen utsätts för. Ofta kan man få med flera glas till sina glasögon så att du kan växla dessa beroende på vilka ljusförhållanden som råder för dagen. Det finns även så kallade fotokromatiska glas som automatiskt blir mörkare när det blir ett skarpare ljus.

Vikten är också en viktig faktor att ta hänsyn till, i idrotter där man rör sig mycket så vill man helst ha de lättaste glasögonen. Det går exempelvis att hitta löparglasögon som väger nedåt 15 gram. Ett par crossglasögon får dock vara lite rejälare och kan ha en högre vikt. Det kan även vara så att ett par riktigt lätta bågar inte sitter lika bra eftersom kontaktytorna blir mindre.

Köpa slipade sportglasögon med styrka

Det går nuförtiden alldeles utmärkt att köpa receptslipade glasögon online. På nätet finns det givetvis ett helt annat utbud att välja på och man kan hitta rätt glasögon anpassade till sin specifika idrott.

Det du behöver är till att börja med ett relativt nytt recept för din synkorrigering. Detta kan du ta ifrån när du senast var hos optikern, alternativ så får du gå och göra en ny undersökning. Om du betalar för en undersökning så har du rätt att få med dig receptet så att du senare kan handla i vilken affär du vill.

Gå in i någon av webbutikerna som finns, exempelvis MisterSpex. Funktionen i webbutikerna är sedan lite olika. De flesta har filter så du kan välja vilken typ av sport, typ av lins samt modell som du är intresserad av. Flera skickar sedan hem testbågar som du kan prova ut och i vissa fall markera ut den exakta pupillhöjden för de aktuella linserna.

Det finns två huvudalternativ för hur linserna görs.

Direktslipad lins, detta innebär att glasögonens lins blir helt slipat efter den styrka som finns på ditt recept. Fördelar med detta är att synfältet blir större, du kan göra dem imfria och rengöringen blir enklare.

Insatsoptik, man kan även sätta en insatsbåge i glasögonen, denna är gjord i plast eller metall. Denna slipas i rätt styrka efter ditt recept. Adaptern är sedan lätt att klicka fast i insidan av dina sportglasögon. Fördelar med denna lösning är att du kan välja mellan att ibland använda dina konktaktlinser om du så önskar. Du kan även använda olika färgade originallinserna som ofta följer med glasögonen och som är speciellt framtagna för att passa respektive sport.

Olika typer av slipning och funktioner på linserna

Enkelslipad lins, dessa linser har samma styrka över hela linsen. Vanligast när det bara är avståndsseendet som är viktigt.

Progressivt slipad lins, dessa har olika styrkor i olika områden på linserna. Övergången mellan lässtyrka nedtill och avståndsstyrka upptill är flytande (till skillnad ifrån bifokala där det är en skarplinje). Dessa är speciellt bra när du behöver växla mellan att läsa något på en skärm eller karta och sedan titta upp för att se bra även på längre avstånd.

Polariserande linser, dessa minskar ljusreflexer genom att filtrerar bort ljus i det horisontella planet som ofta uppstår vid vatten, snö och sand.

Det finns många andra varianter och funktioner för glasögonlinser, dessa kan du exempelvis läsa vidare om hos MisterSpex

Sportglasögon ifrån välkända varumärken

Det finns många tillverkare av sportglasögon. Några av de vanligaste är Oakley, Bliz Active, Rudy Project, X-Kross, Adidas, Sunread, Gill och Salming. Olika märken är delvis specialiserade på olika idrotter. I vår genomgång av vad som man specifikt behöver tänka på vid val av sportglasögon i respektive idrott nedan så har vi även angett vilka märken som har störst sortiment och bäst utvecklade funktioner just nu.

Tips om sportglasögon för olika idrotter


Skalmar, båge, linsfärg, vikt och passform behöver anpassas till just den idrott som du ska syssla med. Här får du lite riktlinjer och tips på vad du kan tänka på. Vi har även listat exempel på glasögon och inköpsställen, går du via våra annonser så får du alltid bästa erbjudanden som gäller just nu.

Cykelglasögon (mtb)

Cykelglasögon är en viktig del av utrustningen vare sig du kör mountainbike eller landsvägscykel. Här gäller det att skydda både mot solljus, smuts, insekter, vinddrag och inte minst stenskott.

Glasögonen bör därför smita åt ordentligt och ha en bra vidvinkelsyn. Justerbara skalmar och näsbyglar är också att föredra så att de kan anpassas för hjälm och olika sittpositioner på cykeln. Du behöver också ha antingen flera olika par eller utbytbara linser så att du kan byta dem efter vilka ljusförhållanden som råder. Ska du bara skydda ögon så används genomskinliga, vill du öka kontrasten när du cyklar i skogen eller vid skymning så passar gula eller orangea linser bra. Ska du ut på långtur så kan det vara värt att satsa på ett par fotokromatiska linser som själva justerar färgen beroende på solljuset.

Adidas, X-kross, Oakley, Polaroid, Scott och Rudy project gör många snygga och bra modeller för cykling.

(Annonser med exempel på bra glasögon för cykling, klicka på bilden för att gå direkt till produkt och få aktuella erbjudanden)


Löparglasögon

Det är viktigt att glasögon du använder vid löpning har ett fullgott UV-skydd eftersom ögonen är direkt utsatta för solljus. De bör inte vara extremt tonade så att sikten hindras, de ska vara lätt svängda och sluta relativt tätt så man slipper drag och smuts samt har sikten fri. Helst vill man ha så lätta glasögon som möjligt så att de inte hoppar upp och ner när du springer. Bågen eller linsen får gärna ha någon form av ventilationshål så att risken för imbildning minskas.

En justerbar näsdel och justerbara skalmar kan också vara att föredra så att de sitter så bra som möjligt. Gummimaterial,svettbrom och antiglidfunktion på näsdel och skalm förbättrar också möjligheten att de sitter som de ska.

För att slippa imma på dina glasögon finns det imspray att köpa. Ett annat tips är att när du stannar eller sänker farten så flytta fram glasögonen lite på näsan för att förbättra ventilationen.

(Annonser med exempel på bra glasögon för löpning, klicka på bilden för att gå direkt till produkt och få aktuella erbjudanden)

Stora märken inom löpning är Adidas, Oakley, Bliz, X-Kross och Nike. Massor av dessa modeller till bra priser hittar du hos MisterSpex, välj glasögon och sedan sportglasögon.

När du ska ut och löpa i mörker eller höstrusk så kan vi även tipsa om https://egenskyddsguiden.se/ som har en bra köpguide om överfallslarm och överfallssprayer.

Skidglasögon för längdskidor, långfärdsskridskor & bergsklättring

I snö reflekteras solens strålar och gör skidåkare särskilt utsatta för snöblindhet vilket kan ske även i molnigt väder. Vanliga solglasögon kan räcka för dig som åker längdskidor någon enstaka gång om året men åker du mycket så är det absolut värt att satsa på ett par bra skidglasögon som är anpassade för ändamålet. Med rätt slipning och styrka så får även du med synfel alla rätta förutsättningar till bra dagar i snön.

Egenskaper som är viktiga är att de är lätta, okrossbara, antireflexbehandlade samt att de har bra vidvinkelseende. Linserna bör ha egenskaper och ventilering som minskar risken för imbildning som annars kan bli ett stort problem.

Flera färger på linserna är också bra att ha tillgång till då ljusförhållandena ofta skiftar mycket ifrån dag till dag.



Märken som har bra glasögon är Adidas, Bliz, Oakley och Rudy Project

Skidglasögon (Alpinglasögon för utförsåkning och snowboard)

Alpinglasögon är nästan ett måste när du åker utför. Skaffar du ett par med styrka så slipper du krånglet med linser eller glasögon som ska klämmas in under dina googles. Bra alpinglasögon måste ha bra skydd mot UV-strålning. Färgen på linserna bör vara utbytbara eller så får du ha flera att välja på beroende på vilket väder det är för dagen. Bruna eller grå glas är mest allround, extra mörka behövs när det är soligt och gula eller rosa när ljuset är mer svagt ljus. Stora böjda glas med skön fodring på insidan så det är skönt hela dagen är också bra att sträva efter.

Det är viktigt att ram- och linsegenskaper minskar risken för imma som annars kan bli ett stort problem i och med de stora temperaturskillnader som uppstår vintertid.

Beteckningen OTG (Over the glasses) betyder att det finns extra plats i glasögonen så att du ska kunna ha dina vanliga glas under. Detta kan vara ett alternativ om du inte vill satsa på googles med styrka.



Adidas är speciellt inne just nu men även Quiksilver, Uvex och Oakley är klassiska och snygga. Ungdomar testar gärna Roxy, Quiksilver och Scott som har många varianter med färg och slående mönster.

Simglasögon, cyklop och dykning

Med bra simglasögon så har du bra koll på var du befinner dig i vattnet utan att få irriterade ögon. Om din syn inte är perfekt så går det även att få dessa slipade i din styrka. Simglasögon gör även att det är lättare att simma med bra teknik.

En putsduk som kan motverka imma samt ett bra imskyddssprej är bra tillbehör.

Cyklop och dykmask

Om du vill dyka och har synfel så kan det vara bra att ha styrka slipad direkt i masken. För att kunna välja rätt så behöver man ta hänsyn till glasens tätning, passform samt möjlighet att slipa styrka. Här är några exempel på var du kan få tag på cyklop och dykmask med eller utan styrka.

Simglasögon

Ett par simglasögon som inte sitter bra eller som läcker är inte roligt och kan förstöra träningspasset eller en rolig baddag. Lägg gärna några kronor extra för att få ett par med lite högre kvalitet och passform. Här är några exempel med och utan möjlighet till slipning:



Populära märken för simglasögon, cyklop och dykmask är Head, Speedo och Zoggs

Crossglasögon, Motorsport & MC

Crossglasögon är ett måste när man håller på motocrossåkning. De är viktiga för att skydda ögonen mot grus och stenar samt fartvind. Andra funktioner är att skydda mot starkt ljus samt öka kontrasten så att du ser underlaget bra.

Viktigt att ha koll på är att de sitter tajt och passar hjälmen. De ska ha ett stort synfält inte minst i höjdled, vara repfria och okrossbara. Bra ventilation för att minska imbildning är också viktigt.

Exempel på bra glasögon för bilkörning hittar du här.

Oakley och Scott är stora inom crossglasögon.

Glasögon för fotboll, volleyboll, handboll och basket

För dessa bollsporter  är det mycket viktigt att välja en båge som sitter bra och som tål stryk. Om du får en boll i ansiktet så gäller det att varken glasögonen eller du blir skadade.

Det bör vara ett kupat glas som sitter nära ansiktet. Silikon på båge och nässadel gör att de sitter bra även när du svettas mycket.

Fler varianter kommer snart att läggas till…

Adidas, Oakley och Progear har alla modeller som är lämpliga för bollsport

Innebandyglasögon

Innebandyglasögon är viktigt för att skydda ögonen som utsätts för stor risk när du spelar, inte minst ifrån motståndarklubbor. De ska vara klara, reptåliga, okrossbara och smita åt runt huvudet så de sitter på rätt plats. Runt näsbrygga och på skalmar så bör det finnas gummi eller silikon så de sitter bra även när du svettas mycket. Till framförallt mindre barn så kan det vara bra att komplettera med ett nackband.

På några ställen kan du även få tag på innebandyglasögon med slipning.



Salming, Unihoc, Adidas och  Exel är de stora märkena inom innebandyglasögon

Triathlon och multisport

Här kan du behöva flera par glasögon som anpassas för de olika diciplinerna. För cyklingsdelen är det prioritet att skydda ögonen mot solljus, smuts, insekter och vinddrag. Löpningen har liknande krav men med tillägget att glasögonen gärna får vara mindre och lättare. Simglasögonen bör ha ett stort vidvinkelseende samt sitta på de hårda benpartierna runt ögonen så man inte blir skadad vid närkontakt.

Läs mer om respektive gren i texten ovan..

Golfglasögon

Eftersom golf är en precisionssport så är en viktig faktor när man ska välja sina golfglasögon är att de är tillverkade så att de inte förvränger din synuppfattning när du tittar på bollen. Enklare solglas kan ha en planparallell skiva som bara är böjd vilket förvränger synbilden. Kolla så att de är optiskt korrigerade.

Glas som förbättrar kontrasten är också bra så att man uppfattar höjdskillnader korrekt. Färgen på linsen bör inte vara svart eller grå eftersom de färgerna tar bort kontrasten. Gröna, röda, orange och gula linser funkar bättre. Bågen bör var smal eller helt utan kanter så att inget stör i svingen.

Eftersom man är ute många timmar i solen så är det givetvis också viktigt med ett fullgott UV-skydd, samt minskar ansträngningen på ögonen så man inte blir trött i huvudet.

Adidas, Oakley, Bliz och Rudy project är stora på golfglasögon.

Uppdatering pågår..

Beachvolleyboll

När du spelar beachvolleyboll så vill du att glasögonen ska sitta bra och ha en ett stort synfält så du ser bra åt olika håll. Silikon eller gummi på skalmar och näsbrygga underlättar när du svettas mycket. Färgen på linserna bör vara anpassade för sand och ljus med mycket reflektioner.



Oakley, Alpina och Uvex är stora på beachvolley.

Orientering

När du orienterar så har glasögonen viktiga funktioner som skydd mot sol, smuts, insekter, grenar och kvistar. Använder du även linser som ger rätt styrka och har bra kontrasthöjande egenskaper så har du bra förutsättningar att lyckas. För att kunna anpassa detta till olika väderlekar så kan utbytbara linser till glasögonen vara bra.

Tänk på att risken för imbildning är stor när du orienterar särskilt på vår och höst. Du bör därför behandla glasögonen med imskyddsmedel samt välja de som har bra ventilation. Gummi eller silikon på bågarna gör att de sitter bra även när du svettas. Reptåligt glas är också bra att ha.


Se även exempel som finns under löpning och cykling som även kan vara bra modeller för orientering
Bliz, Oakley, Nike har en hel del bra varianter.

Glasögon för racketsporter, badminton, tennis, bordtennis och squash

Kraven på glasögonen för racketsporter är väldigt lika de som gäller för bollsporter som du kan läsa om ovan.

Några bra exempel på lämliga glasögon är:


Glasögon för skytte, jakt och pistolskytte

Vid skytte så är den främsta funktionen att öka kontrasten så att målet blir tydligt. Detta gör man genom att välja rätt färg på linserna, olika färger ger bäst kontrast under olika ljusförhållanden. Att få rätt styrka om man behöver slipade glasögon är givetvis också avgörande.  Du behöver även få ett skydd mot solljus för att skydda ögonen och slippa bli ansträngd av att behöva kisa en längre tid.

Eftersom skytte är en precisionssport så behöver linserna var optiskt korrigerade. Detta gör att det inte finns några områden med brytningsfel i linsen som försämrar möjligheten att fokusera målet.

Skytteglasögon är framtagna för att skydda dina ögon både mot splitter, hagel och solljus. Detta funkar toppen exempelvis vid lerduveskytte, men även vid annat skytte.

Utbytbara linser eller flera par glasögon kan behövas för att få den optimala anpassningen till dagens ljusförhållanden.

Glasögon för skridsko och ishockey

När det gäller att hitta glasögon när du ska spela hockey så är det viktigt att de sitter bra under hjälmen, är okrossbara samt gärna har silikon på bågarna som gör att de sitter kvar när man svettas mycket.

Vidvinkelseendet är avgörande om du ska kunna prestera bra, detta innebär att du bör välja ett par glasögon med böjt (kupat) synfält som sitter nära ansiktet.

När det gäller förutsättningar för glasögon vid långfärdsskridsko så är de samma som för längdåkning som du kan läsa om högre upp.

Glasögon för segling, fiske och vattensport

När man befinner sig runt vatten så är det ytterst viktigt att skydda sina ögon. Solljuset är ofta starkt och reflekteras av vattnet vilket ytterligare anstränger ögonen.

Ofta väljer man ett par polariserande linser som tar bort blänk och reflektioner ifrån vattenytan. Glasögonen bör smita åt och hindra ljusinsläpp ifrån sidorna. Flytande glasögon med vattenavvisande glas är inte heller fel att välja.



Adidas, Bliz och Oakley har många lämpliga modeller för segling och vattensport.

Se även exempel under skidåkning längre upp, dessa har likvärdiga egenskaper.

Glasögon ridning, körning och till jockeys

Viktigt vid ridning är att glasögonen sitter bra och tål smuts och är skyddade mot repor. Flera av modellerna som har beskrivits ovan för andra idrotter passar även för hästrelaterade glasögon behov så kika gärna där också. Här är några fler exempel på lämpliga glasögon för ridning, körning och galopp.

Highend sportglasögon

De dyraste glasögonen för idrott som vi har hittat listar vi här. De är extrema i utformning, material och vikt. Vill du sticka ut och ha ett par lyxig och eleganta par i senaste mode och funktionalitet så är det bara att slå till.


Fler highend glasögon hittar du i denna artikel om märkesglasögon

Sportglasögon till barn med och utan styrka

Barn är i stort behov av sportglasögon i många idrotter. Ofta tar inte barn lika stor hänsyn och tänker sig för när de utövar sin sport vilket gör att det är lätt att skada andras ögon av misstag. I exempelvis innebandy så bör alla ha glasögon då det viftas hej vilt med klubborna.

Även barn med synfel ska givetvis kunna vara med och idrotta som alla andra barn. Då barn inte ska ha kontaktlinser så gäller det att hitta alternativa glasögon med rätt slipning och styrka. Barn behöver mer robusta glasögon som sitter kvar och inte skaver så man inte riskerar att de tar av dem i onödan.

Vi har gått igenom nedan butiker där du kan köpa sportglasögon till barn på nätet. Dessa har bra utbud till olika sporter som innebandy, fotboll, cykling, löpning och skidåkning. Du hittar även simglasögon och cyklop som kan fås med eller utan styrka.

De flesta idrotter har vi gått igenom ovan i denna artikel så kolla under respektive idrott så kan ni gå in där och hitta exempel på glasögon, gå in där så hittar ni även exempel på barnglasögon. Några fler exempel hittar ni här:

Butiker där du kan köpa sportglasögon online

Gå via exemplen i texterna ovan så kommer ni till rätt avdelningar som har fler varianter, det kan vara lite svårt att hitta på olika sidor. Här är några av de butiker som vi har hittat sportglasögon i olika varianter hos. Gå via annonserna nedan så får du aktuella erbjudanden på köpet.

/Andreas Börjesson

Uppdaterad 2023-02-01

2 Thoughts to “Bästa sportglasögon till barn och vuxna (med & utan styrka) 2024”

  1. […] Sportglasögon finns för en rad olika sporter. Delvis går det att ha samma sportglasögon till flera sporter men ibland bör man välja exakt rätt modell. Det som skiljer dem åt är exempelvis skalmarna,  passformen och dess vikt. Denna artikel handlar enbart om de olika varianterna utan att lägga fokus på styrkan. Läs mer här om sportglasögon med styrka. […]

  2. […] har funderat på att köpa sportglasögon med styrka som jag kan använda och på så sätt även dra ner på användningen av linser. Vid […]

Comments are closed.