Mörkerglasögon, allt om glasögon för mörkerkörning (gula, ljusa, polariserade)

Mörkerglasögon kallar vi de glasögon som tas fram för att ge ett bättre mörkerseende. Detta kan vara viktigt framförallt när man kör bil i mörker. Vi har letat upp lite fakta om glasögon för mörkerkörning, gula glasögon och bildförstärkare. Här kommer först några onlinebutiker där du kan köpa mörkerglasögon. Längre ner finns fakta om vad du behöver tänka på när du väljer glasögonen.

Här kan du köpa mörkerglasögon och glasögon för bilkörning

Köp glasögon som kan anpassas för mörker körning eller bilkörning hos MisterSpex . Många glas kan fås med eller utan styrka. Välj till antireflexbehandling, gärna polariserade och ljusa linser i gult, brunt eller grått. Gå via exempelannonserna nedan så får du bästa pris.

Hur fungerar mörkerglasögon?

Mörkerseende ställer andra krav på synen mot fullt dagsljus, men hur fungerar det egentligen? Vi har hämtat följande information ifrån ögonklinken.com.

Vad händer med synen i mörker?

En av näthinnans viktigaste funktioner är att anpassa sig till ljus och mörker. En grundläggande utmaning för alla visuella nervceller är att de måste förbli känsliga medan den omgivande ljusstyrkan kan variera kraftigt. Näthinnan löser detta problem genom att anpassa sig till den omgivande belysningsnivån.

Om ljusnivån sjunker från en låg nivå kan det visuella systemet kompensera för förändringen nästan omedelbart. Men om det handlar om en stor förändring är det svårare. Vårt mörkerseende är helt beroende av denna anpassning. När det inte fungerar normalt ser vi dåligt i mörker. Vi ser allt bättre ju längre tid vi befinner oss i mörker.

Det som händer när det blir mörkare är att synskärpan reduceras, ner till 10% av den du har vid dagsljus. Blågröna lampor blir ljusare medan röda kan bli suddigare. Färgseendet, djupseendet försämras och bländning kan uppstå. Allt detta är normala fysiologiska förändringar som sker med vår syn när ljusnivån minskar.

glasögon för bilkörning i mörker

Efterhand som vi blir äldre blir ögats lins grumligare och allt sämre på att bryta det ljus som kommer in.

Hur kan man förbättra mörkersynen?

För att få bättre syn i mörker så kan man använda bildförstärkare. Detta är någon form av apparat som förstärker ljuset i ett optiskt system med hjälp av elektronik. Bildförstärkare gör det möjligt att se under mörka förhållanden och finns i flera olika format: handhållna, huvudmonterade, hjälmmonterade, vapenmonterade, fordonsmonterade och så vidare (Wikipedia)

Ett annat sätt är att använda linser som hjälper ögonen att klara sig själva så bra som möjligt. Egenskaper linserna behöver ha är:

  • Rätt styrka som tar bort eventuella brytningsfel
  • Reducera reflexer och bländningar
  • Öka kontrasterna
  • Rätt storlek så man inte skymmer sikt med bågarna och att man får bra vidvinkelseende

Det finns antireflexbehandlingar som man bör välja som tar bort mycket av störande reflexer. Polariserande glasögon ger ytterliggare motverkan mot  ljusreflexer och speglingar som uppstår när solens strålar träffar våta vägbanor, vattenytor eller metallytor. Användarens ögon slipper den ständiga anpassningen till olika ljusförhållanden och skyddas därmed mot överansträngning.

Färgen på linserna ger ökad kontrast och färguppfattning. Bruna, grå eller gula linser är lämpliga för att förbättra kontrasterna vid dåligt ljus. När det blir helt mörkt så hjälper inte färgade linser längre utan kan istället bli ett problem, då är det bättre att ha klara linser som tar bort reflexer och bländning.

Vem har behov av glasögon för bättre mörkerseende?

Det finns ett antal grupper som kan behöva glasögon för att se bättre i mörker. Det är vanligt ibland militär, polis och folk på spaningsuppdrag. Många sportutövare behöver förstärka kontraster såsom orienterare, crossåkare och rallyförare. Sen är det den kanske största gruppen som är i behov av glasögon för bilkörning i mörker.

När du kör bil i mörkret kan du lätt uppleva att du blir trött i ögonen. Dels på grund av mörkret och att mötande trafik och lyktor bländar och anstränger ögonen mer. Detta kan rätt typ av glasögon hjälpa till att reducera. Det har tagits fram flera nya lösningar av flera linstillverkare som är optimerade för just bilkörning. Ni hittar flera exempel i vår lista över bilkörningsglasögon nedan.

Läs gärna mer i våra guider om alla möjliga typer av glasögon. Du hittar allt i menyn ovan.

Uppdaterad 2022-12-25