Barnglasögon, barnbågar, solglasögon och sportglasögon till barn och bebisar

Är du ute efter nya barnglasögon, barnbågar i en viss modell eller i ett visst märke eller behöver ni hitta sportglasögon till ert barn? Då har ni kommit rätt. Vi har baserat på egna erfarenheter gjort denna guide med tips om barnglasögon som förhoppningsvis underlättar för er. Att handla billigt online gör inte bara att man kan hitta många olika snygga modeller att välja på utan även att man kan byta stil och ha flera par igång samtidigt.

Vill ni handla direkt utan att läsa mer rekommenderar vi dessa butiker som fungerar bra för att handla barnglasögon på nätet:

Du kan även hoppa direkt till olika avsnitt i texten genom att klicka på rubrikerna nedan:

Upptäcka synfel hos barn och bebisar

Det kan vara svårt att som förälder att upptäcka synfel hos barn då de ofta själva inte vet att de har det. Det finns dock vissa signaler som man kan hålla utkik efter.

 • Gnuggar och kliar i ögonen
 • Skelning
 • Tittar på tv med en viss vinkel
 • Söker inte ögonkontakt
 • Gillar inte att läsa (kan bero på annat också :))
 • Kort avstånd till TV/bok
 • Balansproblem

Misstänker man problem så ska man upp till 8 års ålder besöka en ortoptist eller ögonläkare, efter 8 års ålder så går man direkt till en optiker.

Barn föds översynta men linsen är så elastisk så de kan normalt kompensera för detta, efterhand som ögat växer så minskar översyntheten. Synen utvecklas från födseln till ca 8 års ålder. Har man ett synfel så brukar det stabiliseras mellan 20 och 30 år.

Alla synfel bör korrigeras så tidigt som möjligt då detta kan minska problemen i framtiden.

Köpa barnglasögon, barnbågar

När man köper glasögon till barn så är det viktigt att få dem att sitta bra så att barnen verkligen vill använda dem. Man vill gärna ha en lätt och flexibel båge som inte går sönder med plastglas som är extra hållbara. Böjbara skalmar är också att föredra. Bågarna bör vara så höga så att barnen inte ser över dem. Detta då de ofta tittar uppåt.

I många butiker är urvalet av barnglasögon rätt begränsat vilket kan göra det svårt att hitta några bågar som barnen verkligen vill ha. Numera finns det dock ett enormt utbud online som gör att du kan välja de märken och modeller som du är ute efter, mer om detta längre ner.Märkesglasögon Barn SeventhStreet

Det kan låta krångligt att köpa glasögon på nätet, men det blir allt vanligare. Optiker är tvungna att lämna ut receptet när du har gjort en synundersökning vilket gör att du sedan kan fylla i ditt recept på nätet.

Många nätföretag har egna optiker som de samarbetar med och därigenom erbjuder synundersökningar. De flesta skickar hem ett antal bågar för utprovning som du sedan kostnadsfritt kan returnera. För det mesta så har man också två veckors ångerrätt på sina köp. Vill du veta mer om olika termer och synundersökning så hittar du det under vår allmänna information om glasögon.

Vi har letat upp ett antal företag online som har barnglasögon, och fler kommer framöver. Alla vi rekommenderar har kvalitetsprodukter och bra service så att det ska kännas tryggt att handla av dem. Dessa hittar ni längre ner på sidan.

Olika typer av barnbågar och märken

Liksom bågar till vuxna så finns barnbågar i många klassiska modeller som pilot, runda, rektangulära och så vidare. För barn finns dessutom ett antal varianter med barnmotiv som favoritfigurer hos exempelvis Disney. Man får göra vad man kan för att få barnen att använda sina glasögon vilket lätt kan bli ett problem.

Hos flera butiker så kan du ladda upp en bild för att se så de passar, du kan också låna hem bågar för utprovning. Några exempel på olika modeller av bågar ser du här. Klicka på annonsen så kommer du direkt till butiken och får del av senaste erbjudanden.

Märkesglasögon till barn (Ray Ban, Peak Performance mm)

Det finns ett antal märken som är specialiserade på barnglasögon hos olika butiker. Det finns även barnglasögon i många klassiska märken som Ray-Ban och Lyle & Scott. Prova online med webbkamera eller uppladdat foto, klicka på annonserna nedan så kommer ni direkt till butik och kan se fler exempel.

För dig som vill ha fler exempel på lite dyrare exlusiva märkesglasögon så kan du hitta mer information i vår artikel om märkesglasögon.

Sportglasögon för barn

Gillar ditt barn att idrotta. De kanske spelar fotboll, innebandy eller handboll. Ett synfel ska inte få stoppa någon ifrån att kunna vara med. Sportaktiviteter ställer lite speciella krav för glasögonens utformning. Vi har gjort en hel avdelning som bara handlar om olika sportglasögon. Där finns även riktlinjer för vad du ska tänka på och hitta bra sportglasögon för barn.

Glasögon och solglasögon till mindre barn och bebisar

Det är mycket viktigt att skydda ögonen ifrån solens skadliga strålar. Detta gäller inte minst för bebisar och barn då de ofta är ute mycket, ögat är känsligare och den strålning man utsätts för ackumuleras under hela ens liv. Här är några exempel på solglasögon för barn och bebisar, vissa med och vissa utan styrka.

I vår solglasögon avdelning så hittar ni många fler exempel på solglasögon till barn.

Våra bästa tips för att köpa glasögon till barn online

Vi har scannat av nätet för att hitta bra ställen att handla på. Det finns mycket att välja på, en del har bara några få modeller men kanske bättre service och mer lokalt. Några har hur mycket varianter som helst och kan leverera snabbt och riktigt billigt. Det är ju så att barnglasögon har en tendens att gå sönder :), men har du bara ett recept så finns det möjlighet att köpa flera par slipade barnglasögon till ett riktigt lågt pris. Utbudet ger också en möjlighet att förnya sig och ändra stil vilket i sin tur kan öka möjligheten att få barn att verkligen använda sina glasögon. Här kommer några tips om inköpsställen och deras sortiment.

Omdöme Besök

ExtraOptical

En av Europas ledande glasögonbutiker på nätet

 • Glasögon
 • Solglasögon
 • Sportglasögon
 • Linser
Omdöme Besök

TitanOptik

Sortiment: Online har de ett 50 tal barnbågar att välja på. Blandat mellan enkla lite billigare och dyrare märkesbågar.

Märken: Tito, Björn Borg, Pure, Skaga, Disney, Peak Performance mfl

Prisnivå: Bågar med slipat standardglas, antireflex, UV-filer och hårdyta ligger på mellan 500 – 2500 kr

Övrigt: Inte den bästa hemsidan eller flest bågar men mycket bra kundtjänst, frifrakt och möjlighet att få glas i olika färger (solglas). Kan analysera dina befintliga glasögon och ta dina värden därifrån.

 

>> TitanOptik

Omdöme Besök

SmartBuyGlasses

Sortiment: Stort sortiment med 470 barnbågar att välja på i många olika prisnivåer och märken.

Märken: Bland annat –  Bolle Kids, Carrera, Chloe, Diesel, Exprit, Guess, Julbo, Kensie, Kenzo, Lacoste, Miraflex, New Balance, Nike, Polaroid, Police, Puma, Ray Ban Junior, Seventh Street, SmartBuy Collection, Stella McCartney, Sting och Tommy Hilfiger

Prisnivå: Finns ofta erbjudande så att du kan få bågar för ner mot 250 kr, alltid med gratis hårdhetsbehandling, slipat standardglas (går att välja annat), antireflexbehandling och UV-skydd. Priser mellan 250 – 1500 kr i grundutförande.

Övrigt: Bra hemsida, där du bland annat kan prova glasögon virtuellt med din webbkamera.

 

>> SmartBuyGlasses

Omdöme Besök

ExtraOptical

Sortiment: Ett 40-tal bågar i olika former, modeller och färger till låga priser.

Märken: De har sitt eget märke eXo Kids

Prisnivå: Från 295 kr för en båge med glas, reflex- och antirepbehandling upp till 595 kr.

Övrigt: Det går bra att låna hem flera bågar för att testa.

>> Extraoptical

Omdöme Besök

SunGlasses Shop

Sortiment: Solglasögon till vuxna, barn och bebisar. Några modeller går att få med styrka. Ca 100 modeller för barn.

Märken: Polaroid, RayBan Junior, Baby Banz, Carrera, Dolce and Gabbana, Polaroid, Kidz Banz, Bolle Junior, Police mfl

Prisnivå: 200 kr – 1700 kr

Övrigt: 200 kronor i rabatt på din första beställning.

 

>> SunGlasses Shop

Bidrag till glasögon till barn

Alla landsting har numera speciella bidrag för barnglasögon. Bidragets storlek och hur man ansöker varierar över hela landet. Oftast sköter glasögonaffären detta så att du direkt får ett avdrag på priset.

För barn mellan 0-7 år så betalar landstinget alltid för glasögonen, över 8 ser det lite olika ut för vilka regler som gäller.

Regler för vissa områden kan du läsa om här, glasögonbidrag Stockholm, västra götaland, skåne.

Flera optikerkedjor har tagit egna initiativ i denna fråga och erbjuder barn gratis glasögon i basmodell.

Besök gärna våra avdelningar med sportglasögon eller solglasögon för mer inspiration.

Uppdaterad 2022-12-25