Monokel, fakta, historia, vad det är & var du köper dem

Vi har gjort en liten monokel miniguide. Intresset för att använda monokel har ökat då det har blivit en stilasseccoar på senare år. Den är också populär att använda när det är dags för utklädnad och maskerad. Vi har tittat på vad det är, var man kan köpa dem och gjort en historiebeskrivning för er som är nyfikna. Vi har även exempel på var du köper produkter ifrån varumärket Monokel Eyewear.

Vad är en monokel?

En monokel är ett glaslins som används för att korrigera synen för ett öga. De har oftast en räfflad kant som gör att de hålls på plats. Det är en föregångare till dagens glasögon som skapades av att man satte ihop två monoklar med en båge över näsan.

Monokel

Monokeln har fått ett uppsving på senare år då den används som en modeasseccoar, bl a hipsters har lagt till det i sin stil. En del använder dem då man bara vill läsa något lite snabbt som en meny eller liknande. Vissa använder dem för att öppna ögat lite mer, om de exempelvis har ett hängande ögonlock.

Var kan man köpa monokel?

Det finns inte så stort utbud av monoklar men några återförsäljare har vi hittat och vi kommer att komplettera med fler framöver. Vi har även hittat lite monokeltillbehör. Klicka på respektive annons på exemplen nedan så kommer ni direkt till online butiker. Där ser ni hela deras utbud och får automatiskt senaste erbjudanden.

Historiska fakta om monokeln

Följande fakta har vi hittat i Örebros stadsarkiv:

Bland de äldsta typerna av glasögon finns monokel vars glasögonglas för endast ett öga skulle bäras fastklämd i ögonvrån. Typen är tidigast känd från Storbritannien vid tiden omkring 1800.
Lornjett var glasögon med handtag att hållas framför ögat, monterade så att glasen kunde fällas ihop, antingen ovanpå varandra eller inuti handtaget. Typen var vanlig under 1800-talet.
Pincené var glasögon som hölls på plats av en fjädrande klämma över näsryggen. De kom i bruk vid mitten av 1800-talet då man ville ha små, lätta glasögon.

J.Bryan Lowder har skrivit en artikel om hur den Enögda mannen är kung. Monkeln har historiskt varit ett uttryck för rikedom, makt och överlägsenhet. Ifrån början hade endast de rika råd med dem. Senare blev det ett tecken på att man läste och var begåvad. De blev även dyra då de behövde anpassas så att de passade perfekt. Man valde ofta också dyra material som silver och guld.

Monokeln var för första gången populär i Europa på 1820 och 1830 talet och fick sedan även en uppsving på 1890 talet. I början på 1900 talet blev det en viktig accessoar ibland aristokrater och de som ville uppvisa makt främst i England och Tyskland.

Läs gärna våra guider om andra typer av glasögon som solglasögon, sportglasögon, läsglasögon, linser med mera: Meny

Uppdaterad 2022-12-25