Vad innebär astigmatism?

Det finns i huvudsak tre sorters synfel som gör att man inte ser tydligt. Långsynthet, närsynthet och astigmatism. När ett öga är långsynt så beror det på att ögongloben är för kort och när det är närsynt så är ögongloben för lång. Detta gör att bilden som ska skickas till hjärnan inte blir skarp eftersom fokus hamnar på fel ställe i ögat. Genom att flytta fokus med tex glasögon eller linser så kan man flytta fokus så att det blir skarpt på rätt ställe. Det fungerar ungefär som att ställa in fokus på en projektor eller kamera. Ögats brytning ändras med åren eftersom ögongloben ändrar storlek. Barn är ofta närsynta upp till 10 år då ögat är färdigutvecklat.

Vid astigmatism så är hornhinnan formad som en rugbyboll, mer böjd i en riktning än i den andra, istället för att vara rund som en fotboll. Detta gör att ögat bryter horisontella och vertikala linjer på olika sätt vilket gör att synen blir suddig eller förvrängd. När man gör test för detta så visar man bilder med streck som är horisontella och vertikala, vid astigmatism så ser man vissa av strecken skarpare trots att de är likadana. Om du har astigmatism så ser du suddigt eller förvrängt på alla avstånd.

Astigmatism är ärftligt och är ett medfött fel som sällan blir sämre med åren. Däremot kan symptomen förvärras genom att närsynthet eller långsynthet uppstår. Astigmatism kan också uppkomma efter skador eller operationer.

Ungefär var tredje person har någon form av astigmatism, ofta är den så lindrig så att korrigering inte behövs.

Astigmatism hos barn

Det är mycket viktigt att upptäcka brytningsfel hos små barn. Utvecklingen av synen på ett astigmatiska ögat kan försämras och kan ge bestående synnedsättning, så kallad synsvaghet eller amblyopi. Om föräldrar eller om äldre syskon har astigmatism behöver även yngre syskon undersökas hos ögonläkare.

Läs vidare om:

>>Diagnos, symptom och tester

>>Behandling och korrigering

>>Startsidan, Lazyeye.se

[banner-group name=”text-extraoptical”]