Behandling vid skelning

Hur skelning behandlas beror på vad som orsakar den. Om den beror på översynthet till exempel, kan det räcka med ett par glasögon.

När det gäller barn så tvingar man med hjälp av glasögon eller ögonlapp barnet att använda det skelande ögat. Behandlingen gör att hjärnan stimuleras till att få igång synutvecklingen. Risken för synnedsättning till följd av bristande träning av synhjärnan, det vill säga hjärnans syncentrum, är störst i tidig ålder. Ju tidigare skelningen upptäcks, desto lättare är den att behandla.

Brytningsfel som översynthet eller närsynthet rättas till med glasögon. Om skelningen uppstått på grund av brytningsfel kan det räcka med glasögon för att skelningen ska försvinna.

Läs mer på avsnittet om Lazyeye (lat öga, ambylopia)

Operation

Ibland kan ett skelande öga behöva opereras. Det man gör då är att försvaga vissa muskler och förstärka andra. Efter en operation kan man få dubbelseende och ökat tårflöde, detta försvinner oftast efter ett tag. Operationen påverkar inte synskärpan så eventuella behov av glasögon eller linser finns kvar.

 

Gå vidare till:

>>Skelning

>>Startsidan

[banner-group name=”text-extraoptical”]