Bästa solglasögon 2018 för herr, dam och barn (med & utan styrka)

Här hittar du exempel på snygga, moderna och annorlunda solglasögon för herr, dam och barn (med & utan styrka). Syftet med denna är att ge dig komplett information om allt du behöver veta när du ska köpa solglasögon. Vi går nedan igenom och förklarar vad som är viktigt att tänka på när du köper solglasögon. Vilka funktioner de ska ha, storlekar, typer, styrka (slipning) och olika solglasögonmärken för herr, dam och barn. Längst ner hittar du tips och recensioner av återförsäljare som säljer äkta snygga solglasögon på den svenska marknaden med länkar till bra erbjudanden som gäller just nu.

Ett stort utbud av solglasögon kan du hitta hos >> SunGlasses Shop

Vill du gå till ett visst avsnitt direkt så kan du klicka direkt på någon av dessa rubriker:

Vad är bra solglasögon och vilka funktioner ska de ha

Solglasögon kan hindra dina ögon ifrån att skadas av solens strålar, förbättra din syn och även ge en möjlighet att visa vilken som är din stil. Huvudfunktionen är att stopp solens skadliga UV-strålning och HEV (högenergiljus, blått ljus)

Alla som spenderar tid utomhus riskerar att få skador pga UV och HEV strålning. Storleken på riskerna är olika beroende på ett antal faktorer. En faktor är var du befinner dig, UV strålningen är större i tropiska regioner nära ekvatorn. En annan är hur högt över havet du är, ju högre desto större strålning. Tid på dagen spelar också roll, när solen står högt är riskerna större.

Barn är extra utsatta och behöver använda solglasögon. Barn är ofta ute en stor del av dagen och utsätts därför av mycket strålning. Deras lins i ögat är också klarare än hos en vuxen vilket göra att uv-strålningen går djupt in i ögat.Barnglasögon mindre Ki ET LA

För att bäst skydda era ögon ifrån solens skadliga UV och HEV strålar så bör ni alltid använda solglasögon med bra kvalitet när ni är utomhus.

Köp solglasögon som blockerar 100% UVA och UVB strålning ( de som är märkta UV400 är också godkända). Försök få glasögonen att sitta när ögonen och gärna vara böjda så att så lite strålning som möjligt smiter in vid sidorna. Som komplettering så kan man använda keps eller en hatt, dessa kan ta bort upp till 50% av strålningen.

Du behöver använda solskydd även när du är i skuggan. Skugga reducerar i och för sig strålningen men strålarna reflekteras ifrån byggnader och andra ytor så du blir ändå utsatt. På vintern är det extra viktigt med solskydd inte minst när du är i närheten av snö. Om du har kontaktlinser med solskydd så bör du ändå använda glasögon då linserna inte skyddar alla viktiga delar i ögat.

Polariserade solglasögon

Att solglasögon är polariserande innebär att de reducerar reflekterande ljus som kan blända dig. Polariserade gasögon har länge varit populära ibland båtfolk och fiskare som behöver minska blänket ifrån vattnet omkring dem. På senare år har fler och fler upptäckt fördelarna och börjat använda polariserande glasögon och de är nu populära även bland exempelvis skidåkare, hojåkare, golfare, bilförare och löpare.

Så hur fungerar polariserade glasögon? Ljus sprids normalt i alla riktningar men när det reflekteras ifrån plana ytor tenderar det att bli polariserat. Detta innebär att ljuset reser i en mer enhetlig riktning som oftast är horisontell. Detta kan ge en intensitet och bländning som kan vara mycket irriterande. Polariserade solgasögon har linser som innehåller ett speciellt filter som blockerar denna typ av intensivt reflekterande ljus. En viss nackdel kan uppleves då dessa glasögonkan göra det svårt att se lcd- och ledljus eller att man missar isfläckar vid skidåkning.glasögon för bilkörning Roland Garros

Växlar du mycket mellan att vara inne och ute så kan fotokromatiska linser vara ett bra alternativ. Dessa mörknar av sig själva när du kommer ut i dagsljuset och tvärtom när du kommer in. Det är dock en viss fördröjning som kan upplevas irriterande.

Hur man väljer solglasögon

De faktorer man vill ta hänsyn till när modell ska väljas är ansiktsform, storlek, material, priset samt om det är något speciellt märke man gillar. Att ni väljer de som skyddar 100% ifrån skadlig UV-strålning tar vi nu för självklart.

Formen och storleken på dina solglasögon ska komplementera formen på ditt ansikte. Generellt sätt så kan man säga att formen ska stå i kontrast till din ansiktsform. Som exempel så bör en person med runt ansikte välja ett par bågar som är rektangulära eller med räta vinklar som är bredare och inte så höga. Detta får ansiktet att se något mer långsmalt ut. Runda glasögon på ett runt ansikte gör att det ser jätterunt ut :). När det gäller storleken så ska den i grunden följa ansiktets storlek, litet ansikte mindre glasögon.

Materialet i glasögon styr till stor del funktion och pris.

Metall, är det mest använda materialet, det är lätt att forma och justera och är generellt sett medeldyra

Nylon, är utmärkt till exempelvis aktivitetsglasögon, det är ett starkt lättviktsmaterial och klarar temperaturändringar utan att påverkas.

Titanium, hittas mest i dyrare märkesglasögon. De är mycket hållbara och repas inte i första taget.

Polykarbonat, är en månsidig tuff typ av plast. Finns i många sport och säkerhetsglasögon, kan även vara lämpliga till barn då de pallar lite tuffare tag.

Plast, kan man forma på alla möjliga sätt. De är vanligtvis de billigaste bågarna och finns i en mängd varianter.


Olika modeller av slipade solglasögon med styrka

I detta avsnitt så beskriver vi vilka olika typer av snygga modeller av slipade solglasögon som finns att köpa. Det finns tusentals modeller som man nu kan få i den styrka som man önskar.

Flera webbaffärer har bra filterfunktioner där du kan ange vilken typ du önskar och där du även kan ladda upp en bild på dig själv för att se hur glasögonen ser ut på dig. Testa exempelvis hos >>  MisterSpex  eller SmartBuyGlasses

Förhoppningsvis så har du redan ett recept på vilken styrka du behöver. I så fall så kan du gå in i vilken online affär som helst och välja modell och sedan fylla i uppgifterna ifrån ditt recept. Många erbjuder även att du kan skicka med ditt recept på din beställning så sköter de så att allt blir rätt. Har du inget recept så kan du gå och göra en undersökning hos vilken optiker som helst. Om du betalar för en synundersökning så har du alltid rätt att få med dig receptet hem så att du sedan kan handla hos vem du vill.

Du kan få de flesta typer av funktioner på dina solglasögon som du kan få på dina vanliga glasögon. Progressiva solglasögon med styrka, polariserande glas eller fotokromatiska linser finns det exempelvis möjlighet att välja på. Några som kan göra alla sina glasögon med olika typer av solglas är TitanOptik.

Klicka på annonserna nedan för att gå direkt till butik och få bästa erbjudanden.

Solglasögon med styrka i pilotbågar

Den klassiska pilotmodellen går aldrig ur tiden och är i år hetare än någonsin den finns hos de flesta märken och återförsäljare.

Runda solglasögon med styrka

Harry Potter bågar eller hipster inspirerade bågar i kraftigare material funkar alldeles utmärkt just i år.

Solglasögon med styrka i retro, wayfarer, rektangulär, oval eller butterflymodell

Dessa och andra snygga varianter hittar du om du går in via annonserna nedan.

Sportsolglasögon med styrka (slipade)

Slipade sportsolglasögon som sitter bra och är tåliga är ett måste och har utvecklats mycket de senare åren. Vi har en hel avdelning som avhandlar det mesta om sportglasögon med och utan styrka och solskydd för en mängd olika idrotter >> sportglasögon

Läsglasögon med styrka och solskydd

Ni kan läsa mer i vår avdelning på som handlar specifikt om >> läsglasögon

Solglasögon med styrka till barn

Det är som vi tidigare skrivit om superviktigt att barn skyddar sina ögon mot solens strålar. Har du rätt styrka i glasen så ökar chansen att de använder dem oftare.

Solglasögon med styrka i olika märken som Ray ban, Oakley med flera

Även dyrare, trendiga och klassiska märken kan man få med glas slipade i sin styrka. Här finns några ställen du kan vända dig till..

Solskydd att sätta utanpå glasögonon (clips-on)

Dessa finns i ett antal olika varianter, nedan ser du ett par exempel.

 


Solglasögon utan styrka

Behöver du inte styrka i dina glasögon så har du hur mycket som helst att välja på. Nedan visar vi på lite exempel på snygga solglasögon som förhoppningsvis kan inspirera och göra att du hittar de som är rätt för just dig. Här finns pilotbågar, runda, retro, hipster, wayfarer, butterfly och alla andra varianter du kan tänka dig. Vi har exempel på ställen där du kan köpa både billiga eller dyra glasögon i alla möjliga märken. Vi har även funnit en del ställen som har lite andra typer av solglasögon, inriktade mot en viss stil. En del bara för herr eller dam som du kan se nedan.

Sportsolglasögon

Sport solglasögon som sitter bra och är tåliga är ett måste och har utvecklats mycket de senare åren. Vi har en hel avdelning som avhandlar det mesta om sportglasögon med och utan styrka och solskydd för en mängd olika idrotter >> sportglasögon

Läsglasögon med solskydd

Ni kan läsa mer och se exempel i vår avdelning som handlar specifikt om >> läsglasögon

Solglasögon herr, olika märken och inköpsställen

Snygga solglasögon för herrar har vi hittat mängder av hos återförsäljarna nedan. Du kan här hitta märken som Ray-Ban, Oakley, Hugo Boss, Armani, Adidas, Celine, Chanel, Versace, Prada, Tom Ford, Carrera, Gucci och Dior. Vi har även hittat en del mindre producenter som har en lite egen stil som kanske passar dig som vill ha något som inte många andra har. Har du extra höga krav på kvalitet och senaste mode så har vi även skrivit en separat artikel om dyra märkessolglasögon.

MisterSpexSmartBuyGlassesEyerimSunGlasses Shop

Solglasögon dam, olika märken och inköpsställen

Snygga solglasögon för dam har vi hittat hos nedan återförsäljarna. Du kan här hitta märken som Ray-Ban, Oakley, Hugo Boss, Armani, Adidas, Celine, Chanel, Versace, Prada, Tom Ford, Carrera, Gucci och Dior.

MisterSpexSmartBuyGlassesEyerimSunGlasses Shop

Solglasögon barn, olika märken och inköpsställen

När det gäller solglasögon till barn så har vi hittat nedan inköpsställen. Man behöver börja med solglasögon så tidigt som möjligt. Skadorna som man får av UV-strålningen är kulmulativa, dvs du lägger ihop all strålning som du får under hela ditt liv. Eftersom bebisar och barn ofta befinner sig utomhus i större grad än vuxna så är det ännu viktigare att ha solskydd så mycket som möjligt. Dessa bebisglasögon bör vara gjorda i mjukt material så att bebisen inte skadar sig på dem.

MisterSpexSmartBuyGlassesEyerimSunGlasses Shop