Snygga läsglasögon med rätt styrka

Räcker inte armarna till för att hålla ut tidningen när du ska läsa längre? Dags för läsglasögon kanske? Vill du inte läsa all fakta som vi samlat ihop på denna sida så gå direkt in hos >> Se och Le Läsglasögon
så hittar du ett brett sortiment av snygga läsglasögon med rätt styrka som säkert du blir nöjd med.

Nedan finns allt du behöver veta och vad du behöver tänka på innan du köper ett par. Vi guidar till vilka modeller som finns och var du kan köpa bra, snygga och trendiga varianter av olika typer. Det går alldeles utmärkt att köpa läsglasögon på nätet.

Vill du inte läsa hela texten så kan du klicka på nedan rubriker för att direkt komma till det du är intresserad av.

Varför behöver man läsglasögon

Vilken styrka behöver du

Olika typer av läsglasögon

Olika former och stilar

Här kan du köpa läsglasögon av den typ du önskar

Vem behöver läsglasögon

Vid 40 års ålder så är det vanligt att man brukar behöva hålla det man läser på ett längre avstånd för att kunna fokusera på en text. Utöver att man kan få lite svårt att fokusera så kan man få ansträngda ögon, huvudvärk och börja se lite suddigt. För att undvika detta så behöver man ta till någon form av synkorrigering.

Orsaken till behovet är presbyopi (ålderssynthet)

Ålderssynthet (presbyopi) drabbar alla vid 40-45 års ålder. I våra ögon bakom iris så sitter den kristallina linsen. Den hjälper till att bryta, eller böja ljuset i våra ögon och ta det vidare till näthinnan. När man blir äldre så blir kristallinsen mindre elastisk vilket gör att det förhindrar dina ögon att fokusera lika bra som de gjorde när du var yngre.

Behandla och korrigera ålderssynthet

Tyvärr så finns det inga ögonövningar att vidta för att förhindra eller fördröja ålderssyntheten. Däremot så kan man korrigera för problemet på ett antal olika sätt.

Läsglasögon, det kan räcka med att du bara tar till ett par glasögon när du behöver läsa och att du klarar dig bra i övrigt. Du kan även ha progressiva eller bifokala glasögon som har olika områden i linserna som hjälper dig på kort respektive långt avstånd.

Kontaktlinser, multifokala linser kan hjälpa dig att läsa både på nära håll och på avstånd. Dessa är utformade med en gradvis övergång från en styrka för läsning på nära håll och en annan styrka på längre håll. De påminner om progressiva glasögon.

Kirurgiska ingrepp, det finns också kirurgiska alternativ att överväga för att korrigera tillståndet. Man kan byta ut ögats egna lins eller skapa så kallad monovision där man med en ögonlaseroperation korrigerar ögonens samspel.

Vilken styrka ska jag ha på mina läsglasögon ( +0,5 +1,0 +3 -1 osv)

Allmänna riktlinjer för vilken styrka (hur de ska vara slipade) du ska ha på dina glasögon ser du i tabellen nedan och baseras på att du inte har några andra synfel. Styrka på glasen mäts i dioptrier, dessa kan var plus eller minus, ju starkare förstoring glasen har desto högre värde.

40 till 45 år        +1,0 dioptrier

45 till 50 år        +1,5

50 till 55 år        +2,0

55 till 60 år        +2,5

60+                      +3,0 – +4,0

Ska du vara helt säker på att få rätt styrka och vara säker på att det är åldersynthet som du har så behöver du gå till en optiker för att göra en synundersökning. Detta minskar risken för att du överanstränger dina ögon genom att använda fel styrkor. Många har inte samma synfel på båda ögonen och vissa har astigmatism vilket bara kan korrigeras med slipade glasögon efter recept. Om du betalar för syntestet så har du alltid rätt att ta med dig resultatet hem så att du sedan kan köpa dina glasögon var du vill, i butik eller direkt på nätet.

Minusglasögon är för dig som är närsynt och har svårt att se tydligt på längre håll. Minusglasögon finns ofta i stryka -0,5, -1 och minus 1,5. Dessa är lämpliga vid mindre näsynthet som om du tex har svårt för att känna igen folk på andra sidan gatan.

Olika typer av läsglasögon

Liksom vanliga glasögon så finns läsglasögon i olika stilar och typer med olika material och färger. De är ofta gjorda i plast men finns även i trä, metall och läder. Innan du väljer ett par så kan det vara bra att tänka efter hur de ska användas. Ofta behöver man flera par som man kan använda vid olika tillfällen.

Hela läsglasögon,

Hela glasögon passar folk som spenderar mycket av deras tid med att koncentrera sig på text nära sig. Om du försöker titta upp och över rummet genom läsglasögonen så blir allt suddigt.

Halva läsglasögon,

Med halva läsglasögon så kan du titta ner när du ska läsa på nära håll och upp över kanten när du behöver se på längre avstånd.

Bifokala och progressiva läsglasögon,

Dessa har funktion för att läsa på kort och långt avstånd i samma linser. Bifokala linser har en linje där det är en styrka på nedre delen under linjen. Progressiva har samma funktion men en mjukare övergång på styrkan.

Läsglasögon med solskydd,

För att skydda ögonen mot solen så är det också lämpligt att ha ett par solglasögon med styrka och UV-skydd som komplement till sina normala.

Vikbara läsglasögon,

För att kunna stoppa ner dem i fickan så finns det nu glasögon som är vikbara, böjbara, ihoprullningsbara samt utan skalm. Det finns även de som kan förvaras i en tub.

Magnetiska läsglasögon,

Dessa är perfekta när du arbetar och behöver ta av och på glasögonen då och då. Man har dem hängande runt halsen och knäpper på dem med en magnet mitt i som är stark och hållbar.

Läsglasögon med belysning,

I samband med att behovet av glasögon uppstår så blir även mörkerseendet sämre. Det har därför tagits fram glasögon med inbyggd läslampa.

Olika form och stilar på läsglasögon

Vilken form och stil du ska ha på dina glasögon beror givetvis på när du tänker använda dem. Ska du ha dem på ett affärsmöte så vill du kanske satsa på klassiska ovala eller rektangulära i guld, silver, grått eller svart. På fritiden vill man kanske prova lite moderna bågar som är grova, färgglada eller i andra material. Retro och vintage stilen är också modernt just nu.

Formen på ditt ansikte påverkar vilken typ av båge som är lämplig för dig. Ett mindre ansikte med fina linjer kan försvinna om man har stora grova bågar liksom ett större ansikte kan se dumt ut i tunna bågar. Ögonen ska man försöka få centrerade till mitten av linserna för att det ska se bra ut och för att slipningen ska stämma.

Några stilexempel samt var du kan köpa dessa kommer här:

Läsglasögon med pilotbågar,

den klassiska pilotmodellen kan du hitta hos, info kommer snart

Runda läsglasögon

kan du hitta hos, info kommer snart

Rolig läsglasögon

info kommer snart

Läsglasögon med märkesbågar,

som Ray-ban och Oakley hittar du hos, info kommer snart

Läsglasögon utan styrka,

Det kan ju vara så att du ser cool, snygg eller sofistikerad ut i ett par glasögon. Därför finns det ett antal varianter av glasögon som säljs utan någon styrka. Dessa kan du exempelvis hitta hos x

Terminalglasögon (datorglasögon, bildskärmsglasögon) är inte samma sak som läsglasögon

Om du har provat att använda dina läsglasögon framför datorn så har du säkert märkt att det inte fungerar särskilt bra. I alla fall om du har rätt styrka i dina glas. Anledningen är att du läser på ett längre avstånd när du sitter framför datorn än vad du gör när att läser en tidning eller en bok. Terminalglasögonen ska vara anpassade för att efter den styrka du exakt behöver för ett speciellt arbetsavstånd. De har också det förstorande området högre upp så att du inte ska behöva böja på nacken för mycket. Du kan använda progressiva glasögon som har en styrka i överdelen och en annan i nederdelen.

Här kan du köpa snygga läsglasögon

De enklaste plastglasögonen kan du köpa på Apoteket, Rusta eller Biltema. Ofta hjälper dessa bara tillfälligt och har kvalitet i paritet med priset. Om du inte vet vilken styrka du ska ha samt om du behöver olika styrka på dina olika ögon så bör du vända dig till en optiker i butik eller online.

Vill du hitta kvalitetsglasögon som är snygga, moderna och av vissa märken för herr eller dam så har vi letat upp rätt köpställen åt dig. Läsglasögon är oftast relativt billigt prissatta så man kan kosta på sig flera par som kan passa vid olika tillfällen.

Bästa köpställen för läsglasögon till herrar

info kommer snart

Bästa köpställen för läsglasögon för dam

info kommer snart

Bästa köpställen för läsglasögon för barn

info kommer snart

Köp läsglasögon på nätet från Se O Le läsglasögonKöp läsglasögon ifrån Extraoptical

 

Till >>startmenyn