Köpa glasögon, allmänt

Det första du behöver när du ska välja ut glasögon är att få ett recept på vilken typ av glasögon och slipning du behöver. Receptet får man vid en undersökning hos ortopist, ögonläkare eller optiker (om man är över 8år). När du har receptet så kan du sedan vända dig vart du vill för att köpa dina glasögon. Konkurrensen på glasögonmarknaden har hårdnat de senaste åren och det finns en mängd ställen att vända sig till både på nätet och vad gäller butiker. Rabatterbjudanden och kampanjer haglar över oss och det ena låter bättre än det andra. Det finns några saker som man bör tänka på och ta reda på redan från början så att man inte får en chock när man väl kommer till kassan.

Synundersökningen

Kontrollera om synundersökning ingår i priset. Ibland ingår det i ett erbjudande, ibland inte. Ibland får man betala en extra avgift om man har recept med sig!?

Glas och Slipning

Glas finns i skiftande kvalitet, hur stor skillnad det är i praktiken vet vi inte. De billigaste butikerna hävdar givetvis att det inte är någon skillnad och de andra tvärtom. Det som kan skilja är att kvalitetsglas kan göras tunnare och lättare vilket kan göra att de känns bekvämare. Enkelslipade glas innebär att man har en och samma styrka över hela glaset, detta är den vanligaste typen. Enkelslipade glas behöver du som är närsynt, översynt och/eller astigmatisk. Progressiva glas har olika slipning på olika områden av glasen. Ett område kan göra att man ser bra på långt avstånd medan ett annat gör att man ser bra på kortare avstång. Progressiva glas är väsentligt dyrare än enkelslipade

Det finns ett antal behandlingar och specialglas som kan vara bra att fundera på om man vill ha. Ibland ingår dessa i priset, ibland får man betala extra för det. På vissa glas måste man ha extra behandling och får betala detta som ett tillägg! Exempel på behandlingar är:

 • Antireflexbehandling, denna behandling gör dina glas lite hårdare och smutsavvisande vilket kan öka glasens livslängd. Men framförallt så minskas störande
  reflektioner i glaset vilket kan vara skönt inte minst vid bilkörning.
 • Repskyddsbehandling, med denna behandling skyddas glasen bättre och får en längre livslängd.
 • Fotokromatiska glas, om man vill slippa byta till solglasögon kan man ha fotokromatiska glas. Dessa glas reagerar på UV-ljuset och blir mörkare ju starkare
  ljuset är och blir sedan ljusa igen när det blir mörkare.
 • Uv-skydd
 • Färgning av glasen

Glasögonbågar

Ofta ingår det ett mindre sortiment av bågar i erbjudanden, sedan om man vill har några andra (som ofta hänger på samma ställe) så kostar det extra. Vissa bågar kan kräva en viss typ av glas som kan ligga i en helt annan prisklass, detta informerar man inte alltid om förrän man kommer till kassan. Jag hade själv funderat och provat länge och till slut bestämt mig för en typ av båge, när jag sedan fick slutpriset så blev det 2000 kr dyrare än vad vi tidigare pratat om. Tack och hej.

Skillnad i garantier

En annan sak att tänka på när man väljer var man köper glasögon är vilka garantier som gäller. Vissa butiker har väldigt generösa villkor som du kan få mycket nytta av, inte minst om det är barn som ska använda dem.

Exempel på garantier som erbjuds är:

 • Fria reservdelar och reparationer
 • Nya glasögon om de gamla går sönder under det första året (hur det än råkar gå till)
 • Nya bågar och glas inom ett visst antal månader om man inte är nöjd.

Gå vidare till:

>>Glasögon i butik

>>Glasögon på nätet

>>Sportglasögon

>>Bidrag till glasögon

>>Startmenyn

Lajbansson.se