Barnglasögon, barnbågar och sportglasögon till barn

Är du ute efter nya barnglasögon, barnbågar i en viss modell eller i ett visst märke eller behöver ni hitta sportglasögon till ert barn? Då har ni kommit rätt. Vi har baserat på egna erfarenheter gjort denna guide med tips om barnglasögon som förhoppningsvis underlättar för er.

Vill ni handla direkt utan att läsa mer så kan vi rekommendera MisterSpex som har ett stort utbud och bra service. (kommer fler alternativ..)

Du kan även hoppa direkt till olika avsnitt i texten:

 • Upptäck synfel hos barn
 • Information om att köpa barnglasögon, barnbågar
 • Olika typer av barnbågar och märken
 • Barnglasögon online ifrån Extraoptical
 • Barnglasögon online ifrån MisterSpex
 • Barnglasögon online ifrån
 • Barnglasögon online ifrån

Upptäcka synfel hos barn

Det kan vara svårt att som förälder att upptäcka synfel hos barn då de ofta själva inte vet att de har det. Det finns dock vissa signaler som man kan hålla utkik efter.

 • Gnuggar och kliar i ögonen
 • Skelning
 • Tittar på tv med en viss vinkel
 • Söker inte ögonkontakt
 • Gillar inte att läsa (kan bero på annat också :))
 • Kort avstånd till TV/bok
 • Balansproblem

Misstänker man problem så ska man upp till 8 års ålder besöka en ortoptist eller ögonläkare, efter 8 års ålder så går man direkt till en optiker.

Barn föds översynta men linsen är så elastisk så de kan normalt kompensera för detta, efterhand som ögat växer så minskar översyntheten. Synen utvecklas från födseln till ca 8 års ålder. Har man ett synfel så brukar det stabiliseras mellan 20 och 30 år.

Alla synfel bör korrigeras så tidigt som möjligt då detta kan minska problemen i framtiden.

Köpa barnglasögon, barnbågar

När man köper glasögon till barn så är det viktigt att få dem att sitta bra så att barnen verkligen vill använda dem. Man vill gärna ha en lätt och flexibel båge som inte går sönder med plastglas som är extra hållbara. Böjbara skalmar är också att föredra. Bågarna bör vara så höga så att barnen inte ser över dem. Detta då de ofta tittar uppåt.

I många butiker är urvalet av barnglasögon rätt begränsat vilket kan göra det svårt att hitta några bågar som barnen verkligen vill ha. Numera finns det dock ett enormt utbud online som gör att du kan välja de märken och modeller som du är ute efter, mer om detta längre ner.

Det kan låta krångligt att köpa glasögon på nätet, men det blir allt vanligare. Optiker är tvungna att lämna ut receptet när du har gjort en synundersökning vilket gör att du sedan kan fylla i ditt recept på nätet.

Många nätföretag har egna optiker som de samarbetar med och därigenom erbjuder synundersökningar. De flesta skickar hem ett antal bågar för utprovning som du sedan kostnadsfritt kan returnera. För det mesta så har man också två veckors ångerrätt på sina köp. Vill du veta mer om olika termer och synundersökning så hittar du det under vår allmänna information om glasögon.

Vi har letat upp ett antal företag online som har barnglasögon, och fler kommer framöver. Alla vi rekommenderar har kvalitetsprodukter och bra service så att det ska kännas tryggt att handla av dem.

Olika typer av barnbågar och märken

Liksom bågar till vuxna så finns barnbågar i många klassiska modeller som pilot, runda, rektangulära och så vidare. För barn finns dessutom ett antal varianter med barnmotiv som favoritfigurer hos exempelvis Disney. Man får göra vad man kan för att få barnen att använda sina glasögon vilket lätt kan bli ett problem.

Barnglasögon med pilotbåge hittar du exempelvis hos XX

Märkesglasögon till barn (Ray Ban, Peak Performance mm)

Det finns ett antal märken som är specialiserade på barnglasögon hos olika butiker. Det finns även barnglasögon i många klassiska märken som Ray-Ban och Lyle & Scott.

 

Sportglasögon för barn

Gillar ditt barn att idrotta. De kanske spelar fotboll, innebandy eller handboll. Ett synfel ska inte få stoppa någon ifrån att kunna vara med. Sportaktiviteter ställer lite speciella krav för glasögonens utformning. Vi har gjort en hel avdelning som bara handlar om olika sportglasögon. Där finns även riktlinjer för vad du ska tänka på och hitta bra sportglasögon för barn.

Barnglasögon på nätet från Extraoptical

ExtraOptical.com säger sig erbjuda Sveriges billigaste glasögon. Nätbutiken säljer glasögon och solglasögon för både herrar, kvinnor och barn. ExtraOptical har snabbt etablerat sig som en av Europas ledande glasögonbutiker online. Gå in på sidan och välj barnavdelningen. Till höger finns ett ansikte där man kan prova de olika glasögonbågarna. Byt till ett barnansikte eller ladda upp er egen bild. När ni har valt glasögon så klicka på köp så får ni upp olika val för styrka och andra tillägg. Bra sida och fina produkter till bra pris. Titta även på deras avdelning med sportglasögon som kan vara aktuellt för aktiva barn.

Gå in här>> Extra Optical

Barnglasögon på nätet från MisterSpex

MisterSpex mer info kommer

Barnglasögon på nätet från TitanOptik
mer info kommer

Bidrag till glasögon till barn

Alla landsting har numera speciella bidrag för barnglasögon. Bidragets storlek och hur man ansöker varierar över hela landet. Oftast sköter glasögonaffären detta så att du direkt får ett avdrag på priset.

För barn mellan 0-7 år så betalar landstinget alltid för glasögonen, över 8 ser det lite olika ut för vilka regler som gäller.

Regler för vissa områden kan du läsa om här, glasögonbidrag Stockholm, västra götaland, skåne.

Flera optikerkedjor har tagit egna initiativ i denna fråga och erbjuder barn gratis glasögon i basmodell.

ex xx