Diagnos, symptom och test vid astigmatism

En lätt form av astigmatism behöver inte märkas och många vet inte ens om att de är det. Om man har astigmatism så har man svårt att fokusera både på kort och långt håll. Symptomen kan variera, exempelvis så kan en rund boll upplevas som oval, vissa bokstäver kan vara svåra att urskilja eller bilden kan upplevas som allmänt suddig. Om man behöver kisa för att läsa på långt håll så kan det också vara ett tecken. Ögonen känns ofta ansträngda och huvudvärk är vanligt. Synfelet ger ofta huvudvärk vid starkt solljus eller när ögat ansträngs länge, som till exempel framför datorn eller vid läsning.

Symptom hos barn

Barn kan ha svårt att fokusera på ord när de ska läsa. Andra sätt att upptäcka problemen på är att barnen skelar ofta eller hela tiden, inte klarar BVC:s 4 årskontroll eller att det finns många personer i släkten som har starka glasögon. Det är viktigt att barn så snart som möjligt skickas till en ortoptist för vidare utredning om man misstänker synfel, risken är annars att ögat blir synsvagt.

Test och diagnos

För att säkerställa att du är astigmatisk så behöver man göra en undersökning hos en optiker eller ortoptist. Om denna inte kan hjälpa dig så skriver de en remiss till en vårdcentral eller ögonläkare. Barn som man misstänker är astigmatiska skickas direkt till ögonklink för att så snabbt som möjligt kunna sätta in rätt behandling.

Man använder sig av olika tester vid diagnostisering. Bla finns tavlor med bollar och hus som små barn kan testas på. Svartvita kort med bilder som ser ut att ”hoppa ut” från bakgrunden.

Gör astigmatism-testet hemma

Ett enkelt test man kan göra hemma är:

  1. Sätt på dig linser eller glasögon om du har detta.
  2. Sitt cirka 35 cm från din skärm.
  3. Håll för ett öga och fokusera på bilden.
  4. Se efter hur linjer ser ut. (är de vågiga eller suddiga)Astigmatism_test

Om ögat är normalt så är linjerna skarpa och lika mörka. Om några är skarpa och mörka medan andra är suddiga och ljusa så kan du ha astigmatism och du bör kontakta optiker för vidare undersökning.

Läs mer på:

>>Behandling av astigmatism

>>Vad är astigmatism

>>Välkommen till Lazyeye