Behandling av astigmatism

Hur  man behandlar astigmatism beror på ett antal olika faktorer såsom ålder, hur kraftigt synfelet är och vilka aktiviteter man håller på med. Om inte synfelet är för kraftigt så behandlas det med glasögon eller kontaktlinser.

Förr så var det vissa problem med att använda vanliga linser. Så är det dock inte längre,  tvärtom kan astigmatism, om den inte är alltför omfattande, enkelt korrigeras med glasögon (cylinderglas) eller toriska linser. Linserna korrigerar astigmatismen och medför att brytningen hamnar på ett och samma ställe. Linserna kan också samtidigt rätta till tillstånd där astigmatism finns kombinerat med andra synfel som närsynthet och långsynthet.

Operation

Ett alternativ till glasögon eller kontaktlinser är ett kirurgiskt ingrepp som kan minska eller ta bort dit behov av glasögon eller kontaktlinser. Du som är 20 år eller äldre kan genomgå en ögonlaserbehandling förutsatt att ditt synfel varit stabilt de senaste 1-2 åren.

Vid lätta till måttliga synfel kan man ändra formen på hornhinnan med hjälp av laser. Vid grava synfel kan man även operera själva linsen genom att byta ut den eller lägga till en extra tunn lins.
Gå vidare till:
[banner-group name=”text-extraoptical”]